Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Epidemiolog Predrag Kon

Režim borbe treba da traje još šest sedmica, treća će biti ključna

Predrag Kon

Kon je rekao da je 12. dana od pojave virusa počeo rast broja oboljelih, a da će trend krajem treće sedmice pokazati da li mjere koje se sprovode daju rezultat u cirkulisanju virusa

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da Srbija u sadašnjem režimu borbe protiv virusa korona treba da živi još šest sedmica, a da će ključna biti predstojeća – treća.

On je istakao da je Srbija završila drugu sedmicu borbe sa virusom korona sa 103 zaražena slučaja bez ijednog smrtnog.

“Ukupno gledano nije tako loše, bilo bi idealno kada bi se tako nastavilo. Ubrzano povećanje broja zaraženih je očekivano, ali se to ubrzanje nije dogodilo”, rekao je Kon za RTS.

Kon je rekao da je 12. dana od pojave virusa počeo rast broja oboljelih, a da će trend krajem treće sedmice pokazati da li mjere koje se sprovode daju rezultat u cirkulisanju virusa.

“Neće kriza proći za sedam dana, mi treba da izguramo epidemiju, ali je cilj da je razvlačimo i vidjećemo da li mjere daju rezultate. Ako daju, onda ih treba nastaviti”, rekao je Kon.

On je istakao da je ovo što je primijenjeno zaista neophodno i da su mjere donijete na vrijeme, a neke i ranije nego što je bilo nepohodno, poput zatvaranja škola.

“Epidemiolozi se povlače sada u druge redove jer je virus otkriven, a sada treba da radi primarna zaštita koja mora da se reorganizuje i da budu u kontaktu sa svojim pacijentima”, rekao je Kon.

U Srbiji je registrovano još 15 osoba pozitivnih na virus korona, pa je broj zaraženih porastao na 118, saopšteno je jutros iz Ministarstva zdravlja.