Institut za rat

Rusi bi mogli izgubiti novi grad u Donjecku, Ukrajinci ih okružuju

FdyIjilXkAAtQsH (1)

ISW kaže da bi dobitak dodatno smanjio ruski moral i izazvao dodatni bijes nacionalista kod kuće, jer djelomična mobilizacija Vladimira Putina nailazi na otpor onih koji bježe iz zemlje

Ruske snage i dalje su pod pritiskom u dijelovima regija koje planiraju pripojiti. Institut za proučavanje rata (ISW) izvještava da se ruska vojska suočava s neizbježnim porazom u gradu Limanu, jugoistočno od Izjuma.

ISW kaže da su ruski vojni blogeri jučer s rastućom zabrinutošću raspravljali o ukrajinskim uspjesima oko Limana, “sugerirajući da bi se ruske snage u ovom području mogle suočiti s neizbježnim porazom”.

Liman je grad od oko 20.000 stanovnika u Donjecku, oko 20 km od granice Luhanske oblasti, a nedaleko od Lisičanska i Severodonjecka koji su proljetos bili poprište žestokih borbi.

“Nekoliko ruskih vojnih blogera i istaknutih vojnih dopisnika tvrdi da su ukrajinske trupe napredovale zapadno, sjeverno i sjeveroistočno od Limana i rade na dovršetku okruživanja ruskih trupa u Limanu i duž sjeverne obale rijeke Siverski Donjeck u ovom području”, navodi Institut.

“Ruski vojni blogeri izjavili su da ukrajinske trupe prijete ruskim položajima i linijama komunikacije”, dodaju.

“Kolaps limanskog džepa vjerovatno će imati velike posljedice za rusko grupiranje u sjevernoj Donjeckoj i zapadnoj Luhanskoj oblasti i može omogućiti ukrajinskim trupama da ugroze ruske položaje duž zapadne granice Luhanske oblasti i u području Severodonjeck-Lisičansk.”

Razvoj bi uslijedio nakon ruskih gubitaka nakon ukrajinskih protuofenziva u regiji Harkiv, a ISW kaže da bi dobitak dodatno smanjio ruski moral i izazvao dodatni bijes nacionalista kod kuće, jer djelomična mobilizacija Vladimira Putina nailazi na otpor onih koji bježe iz zemlje.