BiH

OHR

Visoki predstavnik Schmidt pisao tužiteljima: Integritet izbora mora se sačuvati

29/09/2022

Ključno je da pravosuđe i tijela za provedbu zakona brzo reagiraju na eventualne nezakonitosti, stoji u poruci Schmidta

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je uputio pismo glavnim tužiteljima na svim razinama pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a u vezi s pripremama za predstojeći izborni dan u nedjelju, 2. oktobra.

„Slobodni i pošteni izbori temelj su demokracije. Svim građanima Bosne i Hercegovine mora biti omogućeno da ostvare svoja demokratska prava na takvim slobodnim, poštenim i demokratskim izborima, pa shodno tome to aktivno biračko pravo građana mora biti i zaštićeno.

Eventualne zloupotrebe u izbornom procesu narušavaju legitimitet izbora i potiču nepovjerenje javnosti u izborni proces. Stoga je u slučajevima takvih zloupotreba neophodno ozbiljno i ekspeditivno postupati i za takva se djela treba utvrditi odgovornost.

Zato je Bosni i Hercegovini potrebna čvrsta riješenost svih njenih institucija da spriječe takve zloupotrebe, a u slučaju da se pak zloupotrebe eventualno pojave, i odlučnost i spremnost njenog pravosuđa i tijela za provedbu zakona da se pobrinu da oni koji su odgovorni za bilo kakve vidove nepoštenog postupanja u izborima budu otkriveni i sankcionirani. Integritet izbora mora se sačuvati.

Siguran sam da sve svoje odgovornosti shvaćate veoma ozbiljno i da ste osigurali uvjete za otkrivanje eventualnih prekršaja, kao i uvjete koji će građanima omogućiti da se osjećaju slobodno i ohrabreno da prijave ponašanje koje se smatra nezakonitim, a koje će naići na vašu brzu reakciju. Ključno je da pravosuđe i tijela za provedbu zakona brzo reagiraju na eventualne nezakonitosti.

Uvjeravam vas da imate svu moju zahvalnost i podršku u vašoj borbi protiv kriminala,“ stoji u pismu visokoga predstavnika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.