Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusi bolnicu u Vovchansku pretvorili u svoju bazu, Ukrajinci je jučer obrisali s lica zemlje

vovchansk
FOTO: Screenshot

Prema ukrajinskim izvorima, u zračnom napadu korištene su precizno navođenje razorne JDAM-ER bombe s bojevim glavama teškim 230 kilograma

Ukrajinska vojska poprilično je uspjela staviti pod kontrolu situaciju oko Kharkiva. Ruske snage prije dva dana zaustavljene su u sjevernom dijelu gradića Vovchanska, udaljenog pet-šest kilometara od ruske granice. Rusi su zapeli i istočnije, prema Lyptsiju, koji kako sada stvari stoje ostaje neostvareni cilj u pohodu prema Kharkivu.

Prema izvještajima i snimcima koji stiži sa tog dijela fronta koji su Rusi otvorili 10. maja, Kharkivska oblast već se pretvara u noćnu moru za njihove snage.

Jučer se interentom počela munjevitom brzinom širiti i snimka centralne bolnice u Vovchansku, koju su Rusi uspjeli zauzeti prije dva dana. Nakon zauzimanja bolnice, Rusi su je pretvorili u svoju bazu, koju su jučer ukrajinske zračne snage odlučile bukvalno obrisati sa lica zemlje.

vovchansk bolnica
Bolnica u Vovchansku prije ukrajinskih udara

Prema ukrajinskim izvorima, u zračnom napadu korištene su precizno navođenje razorne JDAM-ER bombe s bojevim glavama teškim 230 kilograma.

Pogledaje snimak…

Objavljen je i duži snimak ukrajinskih udara na cijeli kompleks bolnice…

Treći dan masovni udari dronovima

Osim što su očito počeli primjenjivatu rusku taktiku “spaljene zemlje”, ukrajinske snage već treću noć zaredom izvode masovne udare dronovima duboko unutar teritorije Rusije i po okupiranom Krimu. Za razliku od ranijeg perioda kada je korišten manji broj dronova, sada su počeli koristiti stotine bespilotnih letjelica u jednom udaru, koje praktično nemoguće sve oboriti.

Ukrajinske bespilotne letjelice noćas su pogodile rafinerije nafte u Slavjansku na Kubanu i Vyborgu. Također, zabilježeni su udari u Sevastopolju kao i napad na vojni aerodrom Kuščevski u Krasnodarskom kraju. Treću noć zaredom napadnuta je ruska pomorska baza Novorrosiysk.

Ukrajinski vojni zvaničnici objavili su da su potopili još jedan brod ruske vojne mornarice.