Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nuklearno oružje

Rusi će kao odgovor SAD rasporediti oružje na granici ka Evropi?

nukc

SAD posebno brine približavanje Kine i Japana, koji su decenijama imali zategnute odnose

Ako se SAD definitivno povuku iz sporazuma kojim su zabranjene nuklearne rakete dometa od 500 do 5.000 kilometara, čime su smanjene napetosti u Evropi, Rusi će rasporediti oružje na granici ka evropskim državama, ocjenjuju vojnopolitički analitičari.

Vašinton procjenjuje da SAD više nisu jedini svjetski lider, te da su Rusija i Kina povukle ozbiljne vojne i ekonomske poteze koji ograničavaju američku moć.

SAD posebno brine približavanje Kine i Japana, koji su decenijama imali zategnute odnose.

Taj susret “druge i treće svjetske ekonomije”, kako ih mnogi nazivaju, doveo je do zajedničke saradnje na tržištu.

Vašington to tumači kao odgovor Pekinga i Tokija na američki pokušaj slabljenja dolara, te povlačenje proizvodnje iz Kine i sankcija japanskoj auto-industriji, koje je sprovela administracija predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Vojnopolitički analitički portali procjenjuju da su SAD uvidjele da “meka moć” više nije dovoljna da zauzda potencijalne rivale na globalnom nivou, pa su se okrenule “teškoj moći”, koju čini i raketna, odnosno nuklearna snaga.

Izlazak iz nuklearnog sporazuma, koji su osamdesetih godina prošlog vijeka potpisali tadašnji predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov i predsjednik SAD Ronald Reagan, dovešće do razmještanja ruskog oružja duž granice EU, što ugrožava evropsku bezbjednost.

To znači da bi, u slučaju sukoba velikih sila, Evropljani postali “kolateralna šteta”.

Dio vojnopolitičkih analitičara ocjenjuje da bi EU zbog toga trebalo da smiri odnose sa Rusijom i stupi čak i u neku vrstu saveza.

Posebno je opasna činjenica da, kako podsjećaju portali, 2021. godine ističe sporazum bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame i tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, koji se takođe odnosi na nuklearno naoružanje.

Ako se do tada ništa ne promijeni nabolje, svijet će ostati bez ikakvog ograničenja razvoja nuklearnog oružja.