Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zaharova traži očitovanje

Rusi još ne vjeruju da ih Ukrajinci tuku i srpskim projektilima!?

zaharova ss
FOTO: Screenshot

Dodala je da se činjenice moraju otkriti i na osnovi njih donijeti odgovarajući zaključci jer je u pitanju “izuzetno važna tema za bilateralne odnose”

Moskva je od Beograda zatražila službeni stav o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje, izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova.

“Već smo zatražili od Beograda da se izjasni. Takve izjave ne treba davati ni putem medija, ni preko Telegram kanala ni kroz curenje informacija, već putem službenog saopćenja stava srpske strane”, izjavila je Zaharova, prenosi TASS.

Dodala je da se činjenice moraju otkriti i na osnovi njih donijeti odgovarajući zaključci jer je u pitanju “izuzetno važna tema za bilateralne odnose”.

Zaharova je ranije danas izjavila da je Moskva duboko zabrinuta zbog navoda o umiješanosti Srbije u prodaju oružja Ukrajini.

“Pažljivo pratimo ovu priču. Obratili smo pažnju na nedavnu raspravu o toj temi u skupštini Srbije. Informacija koja kruži, naravno, izaziva našu najdublju zabrinutost”, navela je Zaharova u komentaru objavljenom na mrežnim stranicama ministarstva.

Prethodno su se u ruskim medijima i na Telegram kanalima pojavili navodi da je Srbija preko Turske i Slovačke tajno isporučila Ukrajini 3.500 raketa za raketne sisteme “Grad”.

Ministar odbrane Srbije: To nije pitanje za nas

Kompanija Krušik je ove sedmice saopćila da ni na koji način nije povezana s prodajom raketa krajnjem korisniku iz Ukrajine. Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević negirao je u ponedjeljak da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu.

“Kupuju li privatne kompanije na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama, to nije pitanje za Srbiju, to je međunarodna trgovina. Za nas to može biti interesantno u obavještajnom smislu, u smislu informacija, a ne zakonske obveze ili regulative”, rekao je Vučević u skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje zastupnika opozicije o tom slučaju.