Globus

agresija na ukrajinu

Rusi napali dvije tvornice, u jednoj istekla ogromna količina nafte, izbio požar

12/06/2022
FOTO: Screenshot

Hajdaj je rekao da u Severodonjecku bez prestanka bjesne borbe. Ranije je također rekao da ruske snage kontroliraju veći dio grada, ali da Ukrajina kontrolira hemijsku tvornicu Azot

Rusko granatiranje hemijske tvornice Azot u ukrajinskom gradu Severodonjecku izazvalo je veliki požar nakon istjecanja tona nafte, a u susjednoj pokrajini Donjeck, izvijestili su ruski mediji, primijećen je ogroman oblak dima koji se diže u zrak nakon eksplozije u gradu Avdiivku u kojem se nalazi još jedna hemijska tvornica.

Sedmice borbe za Severodonjeck, mali grad u pokrajini Luhansk koji je postao fokus ruskog napredovanja u istočnoj Ukrajini, uništili su dijelove grada i jedni su od najkrvavijih napada od početka rata 24. februara.

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj nije rekao je li požar u tvornici, u kojoj su se sklonile stotine civila, ugašen. Reuters nije mogao nezavisne provjeriti navode.

Borbe bjesne

Hajdaj je rekao da u Severodonjecku bez prestanka bjesne borbe. Ranije je također rekao da ruske snage kontroliraju veći dio grada, ali da Ukrajina kontrolira hemijsku tvornicu Azot.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga rekao je da su ukrajinski branitelji u subotu odbili ruski napad u jednom dijelu Severodonjecka, dok se borbe nastavljaju u drugom.

Ukrajinske snage također su potisnule ruski napad na tri mala grada sjeverozapadno od Slavjanska u pokrajini Donjeck, dok se borbe nastavljaju u četvrtom naselju u tom području, kao i istočno od grada, objavili su na Facebooku.

Veliki oblak dima iznad grada

Ruska novinska agencija RIA objavila je video za koji kaže da je snimljen iz Donjecka, a na kojem se vidi veliki oblak dima koji se diže iz grada Avdiivke, koji trenutno drže ukrajinske snage i koji se nalazi sjeverno od grada Donjecka, koji je pod kontrolom ruskih separatista.

Reuters nije mogao odmah potvrditi izvješće RIA-e niti autentičnost videa.

Početkom maja najmanje 10 ljudi je ubijeno, a 15 ranjeno u ruskom granatiranju tvornice koksa u Avdiivki, rekao je regionalni guverner.

Tvornica koksa pripada ukrajinskoj čeličani Metinvest BV koja je u ožujku priopćila da su granate pogodile teritorij tvornice, oštetivši neke od njezinih objekata. Tvornica je već obustavila rad nakon ruske invazije.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.