Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

optužbe i negiranje

Rusi objavili snimku žene za koju tvrde da je ubila Duginu, Ukrajinci se oglasili

New Project (20)

Napadačica je u subotu navečer prisustvovala događanju u okolici Moskve na kojem su učestvovala Dugina i njen otac, prije no što je izvela “kontrolisanu eksploziju” automobila i pobjegla u Estoniju, teorija je koju su plasirali iz Rusije

Ruska sigurnosna služba FSB u ponedjeljak je optužila ukrajinske tajne službe da stoje iza eksplozije u kojoj je poginula Darja Dugina, kći ruskog filozofa i kremaljskog ideologa Aleksandra Dugina, prenose ruske novinske agencije.

Darja Dugina ubijena je tako što je eksplozivna naprava raznijela vozilo Toyotu Land Cruiser u kojem se ona nalazila. Rusko ministarstvo vanjskih poslova nagađa da iza napada stoji Ukrajina. Naime, vjeruje se kako je prava meta bio sam Dugin, filozof s velikim uticajem na Kremlj koji je još 2008. najavljivao potencijalnu invaziju na Ukrajinu. Ukrajina je odbacila da stoji iza eksplozije.

FSB tvrdi iza ubistva stoji Ukrajinka Natalija Vovk, rođena 1979. Objavili su i snimku za koju tvrde da prikazuje Nataliju Vovk kako prelazi rusku granicu, ulazi u zgradu u kojoj je živjela Darja Dugina, te potom odlazi u Estoniju.

Ruska služba tvrdi da su ta žena i njena kći stigle u Rusiju u julu pa mjesecima pripremale napad. Unajmile su stan u istom stambenom kompleksu gdje živi i Dugina te su istraživale njen način života, tvrdi Putinov FSB.

Napadačica je u subotu navečer prisustvovala događanju u okolici Moskve na kojem su učestvovala Dugina i njen otac, prije no što je izvela “kontrolisanu eksploziju” automobila i pobjegla u Estoniju, teorija je koju su plasirali iz Rusije.

Tvrde da je u Rusiju ušla Mini Cooperom s registarskim oznakama Narodne Republike Donjeck, a potom ih je zamijenila za kazahstanske. Pri povratku u Ukrajinu stavila je, tvrde, ukrajinske tablice. Tvrde da se sad nalazi u Estoniji.

Ukrajina: Nismo mi Rusija

Visoki ukrajinski dužnosnik odbacio je optužbe o umiješanosti Ukrajine u incident, prenio je BBC.

“Naglašavam da Ukrajina, naravno, nema nikakve veze s tim jer mi nismo kriminalna država, što je Ruska Federacija, a još manje teroristička država”, rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

“Putinov mozak”

Aleksandar Dugin dugo zagovara ujedinjenje stanovništva koje govori ruski u novi veliki ruski imperij. Njegov uticaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina predmet je rasprava. Neki tvrde da ga čelnik Kremlja sluša, a drugi da je njegov utjecaj minimalan. Neki ga zovu “Putinov mozak”.

Od marta 2015. nalazi se na američkom popisu sankcija zbog događaja u Ukrajini. Uz SAD, sankcije protiv Dugina uvele su Kanada i Australija.

Ko je bila Darja Dugina?

Darja Dugina, 30-godišnja novinarka i politologinja, podržavala je ideje svog oca te se i sama pojavljivala u medijima i pozitivno govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Rođena je 1992., diplomirala je na Filozofskom fakultetu Moskovskog državnog sveučilišta i radila je kao politička posmatračica za Međunarodni euroazijski pokret.

U nedavnom intervjuu za ruski kanal 1RNK Dugina je ustvrdila da su zločini koji su se dogodili tokom ruske okupacije ukrajinskog grada Buče američka propaganda.