Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

snimci potvrđuju

Rusi okupirali Lyman, sovjetska zastava snimljena na zgradi lokalne uprave

lyman11 (1)
Ruski vojnici ulaze u Lyman / FOTO: Twitter

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se vide ruski vojnici ispred zgrade gradske opštine, kao i zastava bivšeg Sovjetskog saveza na zgradi koju ruska vojska ističe u ukrajinskim gradovima koje uspije okupirati

Proruski separatisti iz samoproglašene Narodne Republike Donjeck tvrde da su uspostavili punu kontrolu nad strateški važnim gradom Lymanom na istoku Ukrajine.

Ruske snage su već neko vrijeme pokušavale zauzeti taj grad u sklopu napredovanja prema Slovjansku i Kramatorsku.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, potvrdio je da separatisti koje podržava Rusija imaju kontrolu nad gradom Liman, koji je jedan u ključnih gradova u Donbasu.

– Izgubili smo grad Liman – rekao je Arestovič u videu, dodajući da je napad bio dobro organizovan.

Na internetu su pak se pojavili snimci na kojima se vide ruski vojnici ispred zgrade gradske opštine, kao i zastava bivšeg Sovjetskog saveza na zgradi koju ruska vojska ističe u ukrajinskim gradovima koje uspije okupirati.

Također, ukrajinski izvori objavili su jučer snimke na kojima se može vidjeti ukrajinska vojska koja se povlači ka jugu.

Prilikom povlačenja, Ukrajinci su digli u zrak sve brane i mostove koji vode na južnu obalu rijeka Seversky-Donets, prema Slovjansku i Kramatorsku. Liman je mjesto ključnog željezničkog čvorišta i dugo je bio meta proruskih snaga.