Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borba za Severodonjeck

Rusi po svaku cijenu žele zauzeti važan grad: “Ne kupe svoje mrtve, širi se smrad”

severodinjeck w

Navodi da ruske snage napreduju prema centru grada, a situaciju je opisao kao “iznimno tešku”

Serhij Haidai, guverner Luhanska, je na društvenim mrežama objavio nove informacije o situaciji u Severodonjecku i Lisičansku, istočnim gradovima koje ruske snage očajnički pokušavaju osvojiti.

Navodi da ruske snage napreduju prema centru grada, a situaciju je opisao kao “iznimno tešku”.

“Ruske snage utvrđuju svoje pozicije u predgrađima Severodonjecka. Ne odnose tijela svojih ubijenih vojnika, smrad leševa širi se ulicama. Ubijeno je pet građana, petero ih je ozlijeđeno. Pokušavaju okružiti Severodonjeck te nastaviti napredovanje u smjeru ‘ceste života’ i odsjeći je”, napisao je Haidai, referirajući se na jedinu cestu koja spaja Severodonjeck s ostatkom teritorija pod kontrolom Kijeva

“Tokom posljednja 24 sata odbijena su 14 neprijateljska napada. Uništili smo dva artiljerijska sistema i 10 neprijateljskih vozila. Naša protuzračna odbrana srušila je dva projektila”, napisao je.

“I jučer su Rusi žestoko napadali Lisičansk i Severodonjeck. U starom gradu ubijeno je pet civila, a petero ih je ranjeno. Ozlijeđeni su u bolnici. Ruske snage ovdje unište oko 50 kuća dnevno”, napisao je Haidai.

“Nije ih briga koliko će ljudi izgubiti”

Ruski napadi na Severdonjeck, posljednje veće uporište ukrajinskih branitelja u istočnoj regiji Luhansk, su postali toliko intenzivni da nije moguće procijeniti broj žrtava i nastalu štetu.

Vjeruje se da su u tijeku ulične borbe. Cijela kritična infrastruktura grada je uništena, rekao je sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Zauzimanje Severodonjecka je postao glavni zadatak okupatora. Nije ih briga s koliko će života morati platiti pokušaj da podignu rusku zastavu na zgradi administracije Severodonjecka”, rekao je Zelenski u svom posljednjem obraćanju naciji

“Činimo sve da odbijemo ovu ofenzivu”, dodao je.