Globus

agresija na ukrajinu

Rusi porušili sve mostove koji vode ka Sjeverodonjecku

13/06/2022
Jedan od srušenih mostova / FOTO: MoUkr/Twitter

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je danas da se ukrajinski vojnici bore za "bukvalno svaki metar" grada koji je još uvijek žarište borbi u istočnom Donbasu

Sva tri mosta prema gradu Sjeverodonjecku uništena su u borbama koje i dalje traju između odbrambenih ukrajinskih trupa i ruskih ofanzivnih snaga, objavio je guverner te regije, Sergij Hajdaj, javlja BBC.

Iako ruske trupe nisu u potpunosti zauzele grad, svi mostovi koji vode do i iz regionalnog centra sada su uništeni, zbog čega je evakuacija stanovnika i prevoz robe postao nemoguć, objašnjava guverner.

– Vozila ne mogu proći, a više nema načina da humanitarna pomoć stigne do Sjevjerodonjecka – rekao je Hajdaj.

Stanovnici koji su ostali u gradu preživljavaju u iznimno teškim uslovima, dodaje se, dok se grad nalazi pod udarima teške artiljerije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je danas da se ukrajinski vojnici bore za “bukvalno svaki metar” grada koji je još uvijek žarište borbi u istočnom Donbasu.

Ukrajinske snage potisnute su iz centra grada jer Rusija ima značajnu prednost u artiljeriji, tvrdi ukrajinska vojska. Ukrajinci tvrde da drže još uvijek 30 posto teritorije grada. Industrijski kompleks Azot je i dalje pod kontrolom ukrajinske vojske.

– Ukrajinske trupe koje ostanu u gradu moraju se ili predati ili umrijeti – izjavio je vojni predstavnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.