Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusi priznali da su Ukrajinci prešli na lijevu obalu Dnjepra

dnjepar lijeva strana
FOTO: Twitter

Na snimcima koji su objavili ruski kanali na Telegramu, može se vidjeti kako Rusi gađaju mjesto Krynky fosfornim projektilima

Rusija je prvi put priznala da su ukrajinske snage prešle na istočnu obalu rijeke Dnjepar, ali je saopćila da se one suočavaju s “paklenom vatrom” i da kako tvrde, prosječno, ukrajinski vojnici tu uspiju preživjeti oko dva dana.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kazao je u utorak da su ukrajinske snage osigurale uporište na istočnoj obali rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine. Andrej Jermak je pojasnio da su ukrajinske snage uspjele da pređu rijeku i ukopaju se uprkos svim iskušenjima i da se kontraofanziva njegove zemlje s ciljem povratka teritorije od Rusije – koja do sada nije uspjela napraviti veliki proboj – “razvija”.

Vladimir Saldo, guverner dijela Hersonske oblasti, koga je postavila Rusija, priznao je u saopćenju da su ukrajinske snage uspjele preći rijeku koju Rusija smatra teškom barijerom za ukrajinske vojnike.

Citirajući, kako je rekao, informacije iz prve ruke ruske vojne grupacije ‘Dnjepar’, on je naveo da su ruske snage prikovale Ukrajince u toj regiji i da su ih zasipale “paklenom vatrom” i predvidio da će oni biti eliminirani.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti njegove tvrdnje.

“Naše dodatne snage sada su dovedene. Neprijatelj je blokiran u (naselju) Krinkiji i za njega je pripremljen vatreni pakao – bombe, rakete, teški sistemi za bacanje plamena, artiljerijske granate i dronovi – kaže Saldo.

“Oni (Ukrajinci) sjede u podrumima i noću jure iz jednog podruma u drugi. Samo u posljednja dva-tri dana ukupni gubici neprijatelja iznosili su oko stotinu boraca”, ustvrdio je Soldo.

Na snimcima koji su objavili ruski kanali na Telegramu, može se vidjeti kako Rusi gađaju mjesto Krynky fosfornim projektilima.