Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

moskovski sud

Rusi su mučili uhapšene za masakr: Jednom odsjekli uho, bar jedan pretrpio strujni udar

sud terorist
Foto: X

Na društvenim mrežama procurile su uznemirujuće snimke koje su, navodi BBC, očito objavile sigurnosne snage

Ruske snage sigurnosti su pretukle i mučile četvoricu napadača koji su uzrokovali napad u dvorani u pregrađu Moskve, kada je život izgubilo najmanje 137 osoba.

Na društvenim mrežama procurile su uznemirujuće snimke koje su, navodi BBC, očito objavile sigurnosne snage. Snimke prikazuju brutalna ispitivanja. Na jednoj snimci se vidi kako jednom napadaču guraju u usta uho koje su mu prije odrezali, a BBC navodi kako neke snimke sugeriraju da je barem jedan napadač pretrpio strujni udar.

Jedan priznao krivicu

Muškarci koje je sud identificirao kao Mirzojeva i Račabalizodu imali su crne masnice na licu, a ovaj drugi je ima povez preko glave na području uha. Nagađa se da je to napadač kojem su Rusi odsjekli uho tokom ispitivanja.

Mirzojev je, uz to, imao poderanu plastičnu vrećicu omotanu oko vrata, što sugerira mučenje gušenjem, ali i želju ruskih vlasti da javnosti pokažu da su mučili napadače koji su izveli smrtonosni napad na koncertnu dvoranu.

Lice čovjeka identificiranog kao Fariduni bilo je jako natečeno, a čovjek imenovan kao Fajzov, koji je doveden na sud u invalidskim kolicima u bolničkom ogrtaču, gubio je svijest. Činilo se da mu nedostaje oko, navodi novinska agencija Reuters.

U saopćenju suda stoji da je Mirzojev “u potpunosti priznao krivicu”, dok se za Račabalizodu također navodi da je “priznao krivicu”. Muškarci su identificirani kao državljani Tadžikistana, objavila je ruska državna novinska agencija Tass.

Sva četvorica će biti zadržana u istražnom zatvoru najmanje do 22. maja, dodao je sud.

Podsjećamo, u trenutku napada u dvorani je bilo oko 6000 ljudi. Napadači su također zapalili požare koji su zahvatili dvoranu i uzrokovali urušavanje krova.