Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

“Rusi su opet zaj..ali”: Ruski vojnici se odbili boriti u Harkovu, Mariupolju prijeti epidemija!?

ss

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnovije informacije o ratu u Ukrajini. Navode da Rusija ne pruža osnovne javne usluge u dijelovima zemlje koje okupira i upozoravaju na veliku pandemiju kolere

Ukrajinske oružane snage izvijestile su rano jutros da su se svi pripadnici ruske motorizirane pješačke jedinice Prvog armijskog korpusa odbili boriti nakon što su pretrpjeli teške gubitke na području Harkiva, prenose lokalni mediji.

Loše po Ruse je i na drugim frontovima.

Sergij Haidai, ukrajinski guverner Luhanska, objavio je na Telegramu novosti o situaciji u borbi u regiji.

“Cijela slobodna regija Luhanska bila je pod teškim granatiranjem. Žestoke ulične borbe se nastavljaju u Severodonjecku. Iscrpljujemo neprijatelja. Danas, 10. juna, opet su Rusi zaj..ali. Regionalni centar je ukrajinski. Ruta Lisičansk-Bakhmut je naša. Potpuna evakuacija moguća je samo iz Lisičanska i planinskih zajednica”, rekao je.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnovije informacije o ratu u Ukrajini. Navode da Rusija ne pruža osnovne javne usluge u dijelovima zemlje koje okupira i upozoravaju na veliku pandemiju kolere.

Također ističu da se borbe oko Severodonjecka nastavljaju.

“Rusija ponovno kontrolše veći dio grada, ali njezine snage su malo napredovale u pokušajima da opkole šire područje sa sjevera i juga”, piše u izvještaju.

Navodi se da u Hersonu vjerovatno postoji kritična nestašica lijekova, dok Mariupolju prijeti epidemija kolere.

“Rusija se bori s pružanjem osnovnih javnih usluga stanovništvu na teritorijima koje je okupirala. Pristup sigurnoj pitkoj vodi je nedosljedan dok se nastavljaju veliki poremećaji telefonskih i internetskih usluga.

“Vjerovatno postoji kritična nestašica lijekova u Hersonu, a Mariupolju prijeti velika epidemija kolere. Od maja su zabilježeni izolirani slučajevi kolere”, dodaje se.

“Ukrajina je pretrpjela veliku epidemiju kolere 1995. godine i od tada je doživjela manje epidemije, posebno oko obale Azovskog mora – što uključuje Mariupolj. Medicinske usluge u Mariupolju vjerojatno su već blizu kolapsa, a velika epidemija kolere u Mariupolju to će dodatno pogoršati”, pišu britanski obavještajci.