Rusi sumnjaju u Vučića, Putin odbio zajedničku presicu nakon sastanka

vucic

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jučer s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. Nakon sastanka Vučić je izjavio da je dobio sve što je tražio navodeći kako ne može govoriti o svim detaljima.

“Sve što sam tražio, dobio sam”, rekao je Vučić istaknuvši da su razgovori bili vrlo detaljni, ali da “ne može o govoriti” o svim detaljima.

“Radimo na jačanju naše vojske i vojno smo neutralni. Razgovarali smo o važnim ekonomskim odnosima, o angažmanu ruske državne željeznice u Srbiji, o ’Turskom toku‘ jer nam treba sve više plina. Ukoliko bi bilo problema s Ukrajinom, želimo primati plin preko Bugarske iz ’Turskog toka‘“, rekao je Vučić.

“Detaljno i temeljito smo, za dva sata razgovora, 50 minuta razgovarali o Kosovu. Pričao sam o situaciji ukoliko bi se provokacije nastavile, ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na naš narod na Kosovu. Pričali smo o situaciji u regiji i u BiH i u Republici Srpskoj, o situaciji poslije referenduma u Makedoniji. Ne postoji regionalna tema koju nismo detaljno analizirali“, izjavio je Vučić.

No, ruski dnevni list “Kommersant” ima malo drugačiju verziju epiloga sastanka Putin – Vučić. “Kommersant” piše kako Vučić nije dobio Putinovo odobrenje za svoju verziju priznanja Kosova.

Taj list naveo je da je Vučić u Rusiji češće od svih drugih predsjednika, ali i da se uoči njegove posljednje posjete dogodila jedna neugodnost, a to je situacija do koje je došlo ovog vikenda kada je kosovski predsjednik Hashim Thaci došao na sjever Kosova u Gazivode.

“Vučić je htio skrenuti pažnju Putinu na svoju zabrinutost oko te situacije”, piše Kommersant koji dodaje da Srbija sada čeka novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj očekuju da će Kina postaviti pitanje o konačnom priznanju Kosova.

“Vučić nije protiv toga jer osjeća pritisak čelnika EU-a i Federice Mogherini koja, moguće je, želi ostati upamćena kao neko ko je konačno zatvorio problem Kosova za cijeli svijet”, piše ruski dnevnik.

Beta prenosi i kako Kommersant navodi da je Vučić u razgovoru s Putinom pokušao dobiti njegovu podršku za priznanje Kosova, a javljaju i da je sam Vučić spreman na takvo priznanje, ako bi se odvojio sjever Kosova.

“Zato Vučić energično obećava Rusiji da Srbija neće ući u NATO savez”, piše Kommersant koji dodaje kako Vučić to obećanje previše naglašava.

“Zar on to ne prenaglašava? U takvim slučajevima najčešće se dogodi da ono što si obećavao da nećeš napraviti, na kraju i napraviš”, piše ruski list.

Isti list piše da su ruski pregovarači očito shvatili kako nije sve tako jednostavno.

“U početku sastanka je bio sam s Putinom, pregovarali su preko sat vremena u četiri oka, a 40 minuta je bilo posvećeno Kosovu”, javlja Kommersant i dodaje, pozivajući se na svoje izvore, da Putinu nije jasno zašto Rusija ne bi uložila veto na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a ako bi Kina postavila pitanje o članstvu Kosova u UN-u, te o cijeni toga za Srbiju u Vučićevoj varijanti.

O sastanku dvojice čelnika piše i srpski list Danas. Javljaju kako se Putin i Vučić nisu skupa obratili medijima te se pozivaju na diplomatske krugove koji su im neslužbeno potvrdili da konferencija nije održana na insistiranje ruske strane.

“Kremlj ne želi biti uvučen u dodatne tenzije imajući u vidu nedavno zaoštravanje situacije u kontekstu Kosova, kada je Hashim Thaci posjetio Gazivode i okolicu”, piše Danas i dodaje kako bi Vučiću sada odgovaralo da mu Putin pruži javnu podršku.

“Rusi su daleko oprezniji i smatraju da Srbija treba stišati ton”, piše Danas i dodaje kako se upravo zato Vučić ovaj put suzdržao od zapaljive retorike.