Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

agresija na ukrajinu

Rusi teško napreduju, demoralizirani su, ukrajinska vojska tvrdi: Mijenjaju taktiku

Tvrde da Rusija sada pribjegava psihološkom ratu i da su stvorene grupe ruskih snaga za obavljanje zadaća vezanih za “provođenje propagandnog rata” na okupiranim područjima kako bi utjecale na lokalno stanovništvo

Ukrajinska vojska je objavila svoje najnovije procjene o ruskoj invaziji rekavši da “neprijatelj nastavlja ofanzivnu operaciju, ali je tempo napredovanja njegovih trupa značajno usporen”.

Trinaestog dana ruskog napada Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine rekao je da od 6 sati po lokalnom vremenu ukrajinski vojnici nastavljaju odbranu u južnom, istočnom i sjevernom sektoru. Glavni grad Kijev i sjeverni grad Černihiv još su u ukrajinskim rukama.

Dodaje se kako je protivzračna odbrana zemlje uspješno odbijala raketne i zračne napade.

“Okupatori su demoralizirani i sve više pribjegavaju pljački i kršenju pravila međunarodnog humanitarnog prava o vojnom sukobu”, navodi ukrajinska vojska.

Tvrde da Rusija sada pribjegava psihološkom ratu i da su stvorene grupe ruskih snaga za obavljanje zadaća vezanih za “provođenje propagandnog rata” na okupiranim područjima kako bi utjecale na lokalno stanovništvo.