Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusi tvrde: Kvar nije uzrok pada putničkog aviona na Sinaju

EGYPT RUSSIAN PLANE CRASH

Uzrok pada ruskog putničkog aviona Airbus A321 iznad Sinaja je “spoljni faktor” uvjereni su u ruskoj kompaniji Kogalymavia.

Iz kompanije tvrde da su oba motora testirali 26. oktobra i da nije bilo nikakvih problema, piše Bild.

“Jedino logično rješenje je mehaničko djelovanje na avion”, rekao je Aleksander Smirnov, potpredsjednik aviokompanije u ponedjeljak u Moskvi.

Također je ponovio kako posada nije poslala nikakav poziv upomoć. Pilot je odjednom izgubio kontrolu nad avionom. Avion je za samo minutu jako izgubio na brzini i počeo naglo padati.

Podsjećamo, avion u kojem je bilo 224 ljudi je pao u subotu na području Sinajskog poluostrva. Niko nije preživio pad.

Grupa militanata na Sinaju koja podržava ISIL objavila je da su oni srušili avion i objavili su video za koji dosad nije potvrđena autentičnost.

Egipatska vlada je rekla da je nemoguće da su militanti srušili avion. Rekli su da je razlog pada tehnički kvar.

“Crne kutije” su na analizi. Stručnjaci za terorizam su skeptični i tvrde da je nemoguće da militanti imaju oružje koje bi moglo pogoditi avion na visini od 9.000 metara.

Deset aviokompanija iz arapskih i evropskih zemalja odlučile su da ne realiziraju letove preko Sinajskog polutoka dok se ne završi istraga u vezi sa padom ruskog aviona u kojem su poginule 224 osobe u subotu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Evropske aviokompanije Lufthansa Airlines i Air France i aviokompanije arapskih zemalja Flydubai, Emirates, Etihad Airways, Air Arabia, Qatar Airways, Jazeera Airways i Bahrain's Gulf Air i jordanska aviokompanija Royal Jordanian Airlines donijele su odluku da ne lete preko ove regije.