Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jug ukrajine

Rusi u očaju raketirali branu i izazvali poplave, više od stotinu kuća je pod vodom

poplave ukr

Reuters javlja da je Oleksandr Vilkul, načelnik vojne uprave Krivi Rih, rekao da su radovi na popravci brane na rijeci Inhulets u toku i da se “poplave povlače”

Krivij Rih, grad u južnoj Ukrajini, suočava se s porastom razine vode nakon ruskog zračnog napada, rekao je savjetnik Zelenskog Anton Geraščenko.

On kaže da je osam krstarećih projektila ispaljeno na lokalnu infrastrukturu. Objavio je i video na internetu koji prikazuje mali most koji odnosi voda.

“Rakete su bile usmjerene na hidrauličke naprave. To je uzrokovalo porast vodostaja (rijeke) Ingulec i sad voda prijeti gradu”, tvitao je.

Kiril Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika, rekao je ranije da u napadu nije bilo civilnih žrtava i optužio je Rusiju da pokušava posijati paniku.

Poplavljene brojne kuće

Zvaničnici u gradu na jugu Ukrajine pozvali su mnoge stanovnike na evakuaciju, rekavši da ruski projektil koji je pogodio veliku branu akumulacije uzrokuje poplave. Kažu da je 112 kuća poplavljeno.

Ugrožene su čak 22 ulice u dva okruga Krivij Riha, upozorio je gradski čelnik Oleksandr Vilkul. Zvaničnici su rekli da protok vode od 100 kubičnih metara u sekundi izvire iz pukotina, a razina vode u rijeci Inhulets opasno raste.

Ukrajina je rekla da je napad osveta Rusije za njen nedavni protunapad.

Reuters javlja da je Oleksandr Vilkul, načelnik vojne uprave Krivi Rih, rekao da su radovi na popravci brane na rijeci Inhulets u toku i da se “poplave povlače”.