Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusi u par dana izgubili više od 2.500 vojnika u napadu koji su oni pokrenuli

Foto: Screenshot/Twitter

Ruske snage oslanjaju se na pješadiju, koristeći male jurišne grupe od 30 do 40 ljudi

Ruske snage zanemaruju velike gubitke i nastavljaju da napadaju grad Avdijevku na istoku Ukrajine, saopćili su ukrajinski zvaničnici.

Rusija se fokusirala na istočne ukrajinske regije Donjeck i Lugansk otkako nije uspjela u početnom napadu na prijestonicu Kijev nakon invazije u februaru 2022.

Bedem ukrajinskog otpora

Tokom protekle dvije sedmice, Rusija se koncentrisala na Avdijevku u regiji Donjecka, grad poznat u mirnodopsko vrijeme po velikoj koksari i koji se sada smatra bedemom ukrajinskog otpora.

-Neprijatelj pokušava da krene naprijed, a mi onda uzvraćamo – kazao je Oleksandr Štupun, portparol grupe ukrajinskih snaga na jugu, na nacionalnoj televiziji.

-Tako da nikako ne možete govoriti o nekakvoj fiksnoj situaciji. Teške borbe se nastavljaju, iako su aktivnosti donekle splasnule. Neprijatelj prolazi kroz neku vrstu pregrupiranja – kazao je.

Ruske snage oslanjaju se na pješadiju, koristeći male jurišne grupe od 30 do 40 ljudi, kazao je Štupun, navodeći gubitke Rusije u posljednjih šest dana od 2.500 poginulih i ranjenih u tom području.

-To je prilično značajno čak i za Rusiju, imajući u vidu da oni ne vode računa o vlastitim ljudima – kazao je Štupun.

Vitalij Barabaš, šef vojne administracije Avdijevke, rekao je da Rusija vrši pritisak sa sjevera, ali nije u stanju proći preko željezničke pruge pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Spektakl na šljaci

Također je odbacio izvještaje da su ruske trupe osigurale kontrolu nad jednom od velikih gomila šljake koje dominiraju industrijskim pejzažom grada.

-Tamo su postavili zastave i pokušali da naprave neku vrstu spektakla – kazao je Barabaš.

Valerij Prozapas, ukrajinski kapetan, izjavio je za Espreso TV da su Rusi djelovali kako bi iskoristili činjenicu da je Avdijevka “de facto poluopkoljena”.

-Drugo pitanje je političko. Oni nemaju čime da se ponose i moraju prodati svom stanovništvu neku vrstu pobjede, čak i ako je to samo privremena – rekao je Prozapas.

Ukrajinska kontraofanziva, pokrenuta u junu, rezultirala je zauzimanjem razorenih sela na istoku i nekih naselja u južnom sektoru, ali je tempo daleko sporiji od prošlogodišnjeg napredovanja kroz sjeveroistok.

Ruski izvještaji o najnovijim borbama ne spominju Avdijevku, ali navode da su ruske trupe odbile 15 ukrajinskih napada u blizini Kupijanska, prema sjeveru.

Borbe kod Kupijanska

Ukrajinski zvaničnici također su priznali teške borbe u blizini Kupijanska, grada koji je prvobitno zauzela ruska vojska, ali ga je Ukrajina vratila u prošlogodišnjem brzom napredovanju kroz sjeveroistok.

Vlasti u oblasti Harkov saopćile su da nameću obaveznu evakuaciju porodica s deset lokaliteta u toj oblasti.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi izvještaje o borbama ni sa jedne strane.