Rusi zbog “neefikasnosti” smanjuju zračne napade u Siriji

sirija

Rusija je najavila kako će smanjiti zračne napade na sirijske pobunjenike, što je dosta dobar znak da vojna intervencija koju vode posljednje dvije sedmice nije uspjela u dovoljnoj mjeri pomoći sirijskom režimu koji vodi Bašar al-Assad, piše Daily Telegraph.

Moskva je u utorak položaje Assadovih protivnika napala 88 puta, to je bio najveći broj zračnih udara u jednom danu od početka vojne intervencije u Siriji. Rusko ministarstvo odbrane ipak je u srijedu saopćilo da će reducirati učestalost napada, a to su objasnili željom da osiguraju što snažniju potporu kopnenoj ofenzivi u koju je krenula vojska režima.

Dosadašnji rezultati napada su dosta ograničeni, osvojeno je tek šest sela i manjih mjesta, a izgubljeno je mnogo tehnike i oružja. Pripadnici Slobodne sirijske vojske (FSA), koju dijelom naoružava i Zapad, kažu da su u pokrajini Hama prošle sedmice razorili 20 tenkova i drugih teških vozila sirijske vojske

“Intenzitet operacija našeg ratnog zrakoplovstva blago je smanjen u protekla 24 sata. Zahvaljujući aktivnim ofanzivnim operacijama sirijskih oružanih snaga, linija bojišta s teroristima se mijenja”, izjavilo je ministarstvo odbrane. Jučer je objavljeno kako su Rusi tog dana izveli 33 napada na 32 cilja, što je mnogo manje od broja napada koje su izvodili prethodnih dana intervencije.

Ruski su ratni avioni u posljednje dvije sedmice proveli više zračnih napada nego svi ratni avioni SAD-a i njihovih saveznika unatrag mjesec dana. Amerikanci napadaju isključivo ISIS-ove položaje, dok Rusi svoje snage usmjeravaju i na pozicije pobunjenika protiv sirijskog režima i Bašara al-Assada. Oni se istovremeno također bore protiv snaga ISIS-a, a koncentrirani su većinom na zapadu Sirije.

Prema podacima iz Moskve, ruski su avioni napali ciljeve u pokrajinama Damask, Idlib, Hama, Alep i Deir Ez-Zor. Daily Telegraph ipak upozorava da te podatke nije bilo moguće verificirati.

Jučer u jutarnjim satima ruski su avioni podržali Assadovu vojsku koja je krenula u kopneni napad prema području sjeverno od grada Homsa. Taj je grad bio među prvima koji su na početku sukoba pali u ruke pobunjenika, a njegovo zauzimanje Assadu bi mnogo olakšalo povezivanje svojih alavitskih uporišta na krajnjem zapadu Sirije s glavnim gradom Damaskom.

Jučer su se pojavile snimke, koje su navodno zabilježene u mjestu al-Ghantu, a koje prikazuju ljude kako iz uništenog skloništa izvlače mrtva tijela. Prema nepotvrđenim izvještajima lokalnih aktivista, u sirijsko-ruskoj ofanzivi ubijeno je najmanje 17 civila.

Snage sirijskog režima proteklih su dana pokrenule napade u još barem dva smjera, a osim ruskih zračnih snaga, pomažu im i borci Hezbolaha. Reuters je prije nekoliko dana izvijestio da se sprema i udar na najveći sirijski grad Aleppo te da je u tu svrhu u Siriju stiglo više hiljada iranskih vojnika.

Oni koji dobro poznaju stanje u Siriji pak tvrde da će proći nekoliko sedmica prije nego bude vidljiv bilo kakav eventualni rezultat tih borbi, a nisu ni sigurni da će Assad uspjeti zadržati kontrolu nad potencijalnim novoosvojenim područjima.

[yuzo_related]

Dosadašnji rezultati napada su dosta ograničeni, osvojeno je tek šest sela i manjih mjesta, a izgubljeno je mnogo tehnike i oružja. Pripadnici Slobodne sirijske vojske (FSA), koju dijelom naoružava i Zapad, kažu da su u pokrajini Hama prošle sedmice razorili 20 tenkova i drugih teških vozila sirijske vojske.

Iran, koji je javno priznao tek savjetodavnu ulogu u sirijskom konfliktu u ovom je sukobu na strani Bašara al-Assada. Pretrpjeli su određene gubitke, a izgubili su brigadnog generala Hosseina Hamedanija, uticajnog komandanra u Revolucionarnoj gardi.

“Operacije protiv sirijske opozicije vjerovatno će se pokazati znatno težima nego što su to Rusija i Iran predvidjeli”, upozorio je u svojoj analizi Institut za proučavanje rata u Washingtonu, tvrdeći kako bi ove dvije države mogle biti prisiljene u bitku poslati znatno veće snage od trenutnih.