Rusija i SAD potpisale sporazum o vazdušnim operacijama u Siriji

ruski avion sirija su24

Rusija i SAD potpisale su memorandum koji reguliše vazdušne operacije dvije države u Siriji, kako bi se spriječili incidenti i olakšalo izvođenje misija te da bi se pružila uzajamna pomoć u kritičnim situacijama, prenosi “RT”.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Memorandum “pozitivan korak”.

[yuzo_related]

“Dokument ima važnu praktičnu vrijednost. Njime se regulišu akcije letjelica sa posadom i bez posade u vazdušnom prostoru iznad Sirije. Memorandum sadrži set pravila i ograničenja čiji je cilj sprečavanje incidenata između vazduhoplovnih snaga Rusije i SAD”, navodi se u saopštenju.

Čim sporazum stupi na snagu, biće otvoreni stalni kanali za komunikaciju između ruskih i američkih vojnih komandanata.

SAD će prenijeti detalje sporazuma svojim partnerima iz koalicije protiv “Islamske države”, kako bi i oni mogli da provode dogovorena pravila.

Potpisivanje Memoranduma “ukazuje na veliki potencijal saradnje Rusije i SAD, uključujući borbu protiv terorizma”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Ministarstvo napominje da je ovaj dokument isključivo vojne i tehničke prirode i da ne mijenja principijelni stav Rusije da je njena akcija u Siriji legitimna, dok je bombardovanje bez poziva domaće zemlje ili odluke Savjeta bezbjednosti UN protivno međunarodnom pravu.