Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Luna-25

Rusija: Imamo “abnormalnu situaciju” na letjelici u orbiti Mjeseca

FOTO: Screenshot

Moskva je posljednji put poslala sondu Lunu-24 na Mjesec prije gotovo pola stoljeća, početkom 1976. godine kada je Rusija još bila dio Sovjetskog Saveza

Ruska svemirska agencija Roskozmos danas je izvijestila o “abnormalnoj situaciji” na svojoj svemirskoj letjelici Luna-25, koja se trenutno nalazi u Mjesečevoj orbiti. Osim činjenice da je do nepredviđene situacije došlo u trenucima u kojima se letjelica pripremala za slijetanje, detalji o toj “abnormalnoj situaciji” još uvijek nisu poznati, ali očekuje se da će Roskozmos pružiti dodatne informacije.

Letjelica nedavno ušla u Mjesečevu orbitu

Ruska lunarna letjelica je, podsjetimo, prije tri dana ušla u Mjesečevu orbitu, što je velik korak prema ostvarenju ambicije Rusije da postane prva svemirska sila koja će izvesti meko slijetanje na južni pol jedinog Zemljina prirodnog satelita u potrazi za smrznutom vodom.

Roskosmos je prije tri dana izvijestio da je svemirska sonda Luna-25 ušla u Mjesečevu orbitu u 11:57 po moskovskom vremenu ili 8:57 po srednjoevropskom vremenu. Ruska svemirska sonda, koja je otprilike veličine manjeg automobila, teži oko 1800 kilograma i lansirana je prošli petak iz svemirske luke Vostočni. Trebala bi obavljati istraživanja na Mjesečevu južnom polu oko godinu dana.

Postojanje vode na Mjesecu važno je za svemirske sile

U tom su području naučnici NASA-e i ostalih svemirskih agencija u posljednjih nekoliko godina otkrili tragove smrznute vode u kraterima. Postojanje vode na Mjesecu važno je za velike svemirske sile jer bi omogućilo duži boravak ljudi ondje, a to bi pak omogućilo iskopavanje vrijednih lunarnih resursa.

Moskva je posljednji put poslala sondu Lunu-24 na Mjesec prije gotovo pola stoljeća, početkom 1976. godine kada je Rusija još bila dio Sovjetskog Saveza, rekao je Anatolij Zak, osnivač www.RussianSpaceWeb.com koji prati ruske svemirske programe.

“Ulazak u Mjesečevu orbitu apsolutno je ključan za uspjeh ovoga projekta. Neki ovo nazivaju drugom lunarnom utrkom pa je vrlo važno da Rusija nastavi s ovim programom. Luna-25 nije samo jedna misija, već dio puno šire ruske strategije koja se proteže deset godina u budućnost”, rekao je Zak Reutersu, ponovivši da se ovo događa prvi put u postsovjetskom periodu.

Luna-25 dio je ruskog lunarnog programa kojim je predviđena izgradnja svemirske stanice na Mjesecu do 2040. godine.