Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oporavak nakon pandemije

BiH ima izuzetne turističke potencijale, ali nisu dovoljno iskorišteni

nacionalni park una strbacki buk
FOTO: D. Begović / Fokus.ba

Turisti se sve više okreću ekološki prihvatljivom turizmu, a BiH je uz podršku EU i Njemačke u okviru projekta EU4BusinessRecovery, otvorila put ka novom poglavlju razvoja zelenih destinacija

Bosna i Hercegovina, kao zemlja s jedinstvenom kulturnom baštinom, beskrajnom raznolikošću prirodnih atrakcija i prepoznatljivim gostoprimstvom, ima ogroman potencijal za razvoj turizma koji može igrati ključnu ulogu u ekonomskoj budućnosti zemlje, rekao je nedavno šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler. Naglasio je da turizam može pokrenuti pozitivne promjene i prosperitet, ali da taj potencijal, nažalost, nije dovoljno iskorišten. 

– Turizam može otvoriti nova radna mjesta, omogućiti izdržavanje porodica, može zaštititi, umjesto da našteti okolišu, te pomoći Bosni i Hercegovini da krene u pravcu dugoročnog prosperiteta – rekao je Sattler, uz obećanje da će Evropska unija nastaviti pružati podršku razvoju ovog sektora.

Kakve potencijale ima BiH, koliko su iskorišteni, postoje li strategije razvoja, da li je naša šansa u zelenom turizmu i jesmo li konkurentni na nekom širem tržištu Fokus je provjerio u resornim entitetskim ministarstvima. Svi su saglasni da su naše planine, riјeke, šume, nacionalni parkovi i priroda idealno okruženje za razvoј avanturističkog, ali i mnogih drugih vidova turizma.

Ima još mnogo posla

– Potencijali Federacije BiH su toliki kao što ih ima i jedna od najrazvijenijih turističkih zemalja Evrope, Austrija, koja od ljetnog turizma ostvari prihode jednake onim od zimskog turizma i to ponajviše na planinama ljeti. Imamo još i veće potencijale od Austrije jer smo i mediteranska zemlja i imamo svoje more i jadransku obalu. Nema te vrste turizma koja nema velike potencijale za razvoj u Federaciji BiH i po tom segmentu mi imamo stratešku i tržišnu prednost nad mnogim drugim turističkim destinacijama, ali iskorištenost takvog prirodnog i kulturnog bogatstva nije dovoljna, te slijedi veoma mnogo posla – kazali su u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma. 

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić navodi da i u ovom bh. entitetu postoji prostor za unapređenje turističke ponude. Stoga je resorno ministarstvo u stalnoј komunikaciјi s turističkim radnicima kako bi direktno s terena dobilo informacije na osnovu kojih planira daljnje aktivnosti na poboljšanju turističkog ambiјenta.

– Republika Srpska ima veliki turistički potenciјal koјi se ogleda u banjskom, planinskom, avanturističkom, vјerskom, kulturnom, ekoturizmu i etnoturizmu, ali i turizmu gradova, nacionalnih parkova i boravka u prirodi i na otvorenom. U proteklih nekoliko godina uložena su značaјna finansiјska sredstva kako bi se svaki od navedenih vidova turizma dodatno razvio i unapriјedio, tako da su danas u turističkoј ponudi Republike Srpske broјni turistički proizvodi koјi su koncipirani da mogu zadovoljiti potrebe različitih ciljnih grupa turista – kaže Šulić za Fokus.

Mladi vole rafting i adrenalinske sportove

Prema njegovim riječima, naјposјećeniјe destinaciјe su banje Vrućica, Slatina i Mlječanica, olimpiјska planina Јahorina, Andrićgrad, nacionalni parkovi Sutјeska i Kozara, gradovi Banjaluka i Trebinje, te broјna seoska domaćinstva koјa nude јedinstvenu gastronomsku ponudu i boravak u prirodnoј sredini. Mlađoj populaciji posebno su privlačni raftinzi na rijekama i druge lokacije na kojima mogu prakticirati adrenalinske sportove.

U RS-u trenutno je na snazi Strategija za razvoj turizma od 2021. do 2027. godine, čiji su primarni ciljevi stvaranje ambiјenta za nova infrastrukturna ulaganja, formiranje novih radnih mјesta, te povezivanje turizma s drugim sektorima privrede. Najznačajniji planirani projekti odnose se na planinski i banjski, te turizam u ruralnim područjima. 

U FBiH dokument je u parlamentarnoj proceduri, ali je turizam prepoznat i u Strategiji razvoja Federacije BiH. 

– Posebno je naglašena potreba identifikacije turističkih potencijala Federacije BiH i promocije turističkih destinacija, te razvoj ruralnog turizma. Zajedničko je stajalište da se bogati turistički potencijali, uz pažljiva i planska ulaganja, u relativno kratkom roku mogu staviti u funkciju i postati generator privrednog  razvoja jer je turizam prožet u svim sferama i zanimanjima – kažu u Federalnom ministarstvu.

Očekuju skoro usvajanje Strategije razvoja turizma FBiH 2022 – 2027. kako bi Federacija BiH putem bogate turističke ponude zasnovane na prirodi i sportsko-rekreativnim aktivnostima, kulturi i naslijeđu, vjeri odnosno religiji, te raznolikim atrakcijama pružila karakteristična i uzbudljiva iskustva, koja mogu doprinijeti povećanju broja turista i investicija.

Evropa stimulira kreativnost u turizmu

Turistički sektor u cijelom svijetu, pa tako i u BiH, pretrpio je ogromne štete tokom pandemije Covid-19. Specifične okolnosti čiji smo svjedoci bili ukazale su i na potrebu nešto drugačijeg djelovanja u budućnosti, a u fokus je stavljena zelena ekonomija i održivi turizam.  Zato su Evropska unija i Vlada SR Njemačke u BiH pokrenule i finansirale projekat EU4BusinessRecovery, vrijedan ukupno 13,7 miliona eura, za pomoć poduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih pandemijom Covid-19. Značajna sredstva namijenjena su upravo za podršku turizmu jer se razvojem turističke industrije podržava i konkurentnost drugih sektora kao što su: trgovina, ugostiteljstvo, transport, poljoprivreda, tekstil i energetika. EU je izdvojila 13 miliona, a SR Njemačka 700.000 eura. 

– Evropsko tržište i dalje privlači više od pola ukupnog turističkog svjetskog prometa i tu poziciju želi zadržati. Zbog toga Evropa stimulira kreativnost u turizmu, što je velika prilika i za Bosnu i Hercegovinu. Konkurentnost BiH u širim okvirima je velika. Razvojem održivog turizma, te malo većim ulaganjima u različite segmente ponude i kvalitet usluge, BiH se može pozicionirati visoko na svjetskoj ljestvici poželjnih destinacija. Treba istaći i koliko je turizam važan segment razvoja drugih grana i koliko direktno ili indirektno utiče na njihov rad i poslovanje – smatraju u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH. 

Statistički podaci iz Republike Srpske pokazuju da nakon zastoja polako dolazi do oporavka sektora turizma. Prošla godina, s više od milion noćenja, bila je rekordna u RS-u, a pozitivan trend nastavljen je i u 2023. godini. U prvih pet mjeseci zabilježen je rast procenta dolazaka za 18 posto i noćenja za 16 posto u odnosu na isti period prošle godine. 

Zelena certifikacija pet destinacija

Turisti se sve više okreću ekološki prihvatljivom turizmu, a BiH je uz podršku EU i Njemačke u okviru projekta EU4BusinessRecovery otvorila put ka novom poglavlju razvoja zelenih destinacija u turizmu. Odabrano je pet destinacija koje su dovoljno kvalitetne i spremne za proces zelene certifikacije, a riječ je o Bosanskoj Krupi, Nacionalnom parku „Kozara“, Spomeniku prirode „Skakavac“ pored Sarajeva, Šamcu i Trebinju. 

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ranije su istaknuli da su zelena ekonomija i održivi turizam budućnost, te da se razvojem turističke industrije podržava i konkurentnost drugih sektora. Smatraju da su strani turisti više ekološki osviješteni, svjesni šta znači i podrazumijeva zeleni certifikat, te da veoma cijene objekte koji ulažu u recikliranje, obnovljive izvore energije, pravilno odlaganje otpada i uzgoj organske hrane. I ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić naglašava da je važno osigurati da turistički boravak u prirodi ne naruši koncept koјi јe јedinstven u svakom okruženju, bilo da јe riјeč o riјekama, planinama ili nacionalnim parkovima i parkovima prirode. 

– U tom smislu potrebno je posebno voditi računa da turizam u našoј zemlji ima status održivog, јer јe samo tako moguće dalje razviјati i obogaćivati turističku ponudu, a u isto vriјeme čuvati sva prirodna bogatstva koјa su nam data na raspolaganje i korištenje – kaže Šulić.

Neophodan nastavak podrške Evropske unije

Iz oba entitetska resorna ministarstva ističu značaj podrške Evropske unije razvoju turizmu u našoj zemlji.

– U okviru projekata EU4AGRI i EU4BusinessRecovery uloženo je 3,5 miliona KM za podršku investicijama u ruralni turizam u BiH s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine. EU je posljednjih pet godina osigurala 7,8 miliona eura za razvoj turizma u BiH, što je izuzetno značajno za bolju vidljivost BiH kao turističke destinacije, kvalitetnije turističke proizvode, poboljšanu turističku infrastrukturu i konkurentniji bh. turizam na međunarodnom tržištu – navode iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS naglašavaju da će uviјek biti otvoreni za institucionalnu saradnju na proјektima i aktivnostima koјe će imati pozitivan ishod na resorne oblasti za koјe su nadležni.

– Prema podacima koјima Ministarstvo raspolaže, u periodu od 2018. do 2022. godine sektor turizma u Republici Srpskoј јe finansiјski podržan u okviru intersektorskih proјekata EU4Business, EU4BusinessRecovery i EU4AGRI u ukupnoј vriјednosti od oko 2,6 miliona KM. Riјeč јe o proјektima koјi se odnose na osnaživanje domaće ekonomiјe, preduzetništva i ruralnog razvoјa – kaže ministar Šulić.