Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista
Potrebna je jaka volja i malo fizičke spreme, a za opremu i sve ostalo će se pobrinuti iskusni vodiči i instruktori. Ekipa Fokusa uvjerila se da je pristup ferrati prilično jednostavan. Do Planinarskog doma “Crvene stijene” vozi se asfaltnim putem, a zatim još petnaestak minuta šetnje kroz borovu šumu i dolazite do vrha. Oni koji to žele, mogu i preko stijena

Grad Istočno Sarajevo svoju šansu za privredni rast i razvoj prepoznao je u turizmu. Zahvaljujući olimpijskoj planini Jahorina, ovo područje izuzetno je posjećeno tokom zimske sezone. Međutim, cilj je bio da se turistička ponuda proširi kako bi gosti dolazili tokom cijele godine.

Lokalna zajednica imala je ideje i planove, a Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke su putem projekta EU4Business pružile finansijsku podršku da se sve to provede u djelo. Novi sadržaji izgrađeni su na lokalitetima Brusa i Romanije.

Enjoy Sarajevo - Romanija region
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

Projekat “Enjoy Sarajevo – Romanija region”, koji su s više od 200.000 eura bespovratnih sredstava finansirali EU i njemačka vlada, implementirala je Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo zajedno s partnerima – Gradskom razvojnom agencijom Istočno Sarajevo, Privrednom komorom RS i privrednim subjektom “Stanišić”.

Stručna saradnica u Turističkoj organizaciji Branka Spasojević pojašnjava da su željeli iskoristiti potencijale kojima obiluje ova regija i svojim gostima ponuditi raznolike sadržaje.

Let balona na čekanju

– Kroz naš projekat smo se, uglavnom, bazirali na avanturizam kao jedan od najljepših segmenata turizma. Uradili smo mnogo konkretnih stvari. Na Brusu smo napravili igraonicu za djecu i teretanu na otvorenom. Zatim smo nabavili balon za letenje na topli vazduh koji je jedinstvena atrakcija u BiH i koji ovo izletište izdvaja od drugih destinacija u regiji. Balon se trebao dizati na visinu od oko 70 metara, odnosno do tačke s koje se vidi cijeli grad. Bio bi vezan i ne bi se moglo desiti slobodno letenje. Zamišljeno je kao neka kratka panoramska vožnja za fotografisanje – kaže Spasojević.

Enjoy Sarajevo - Romanija region
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

Nažalost, let balona je na čekanju zbog određenih zakonskih prepreka, ali u Turističkoj organizaciji naglašavaju da intenzivno rade na njihovom otklanjanju i rješavanju problema. Kao drugačiju, ali ne manje atraktivnu priliku za uživanje, Spasojević izdvaja via ferratu “Sokolov put” na Crvenim stijenama na Romaniji. Od Sokoca je udaljena oko 17 kilometara, a od Sarajeva 35.

Enjoy Sarajevo - Romanija region
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

Ono što je najvažnije za turiste jeste da ne moraju nužno biti alpinisti da bi se okušali u penjanju.

Potrebna je jaka volja i malo fizičke spreme, a za opremu i sve ostalo će se pobrinuti iskusni vodiči i instruktori. Ekipa Fokusa uvjerila se da je pristup ferrati prilično jednostavan.

Do Planinarskog doma “Crvene stijene” vozi se asfaltnim putem, a zatim još petnaestak minuta šetnje kroz borovu šumu i dolazite do vrha. Oni koji to žele, mogu i preko stijena.

Enjoy Sarajevo - Romanija region
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

Pješačke staze, paraglajderi…

– Izgradnja ove ferrate, koja je označena kao umjereno teška s elementima teške, pokazala se kao pravi potez u oživljavanju turizma. O tome najbolje svjedoči broj od skoro deset hiljada osoba koje su se penjale. Možete samo zamisliti koliko je bilo onih koji su samo došli da uživaju u pogledu ili naprave fotografije. Vjerujte, dolaze ljudi različitih dobnih skupina, od maloljetnika koje ne praktikujemo da penjemo bez roditelja, do onih u kasnim šezdesetim godinama, ali i stariji. Ovo je, zaista, jedinstven doživljaj i pozivam sve ljubitelje adrenalinskog sporta da dođu i isprobaju, da penju našu ferratu – govori Bojanić.

Osim navedenog, u okviru projekta “Enjoy Sarajevo – Romanija Region” izgrađeno je uzletište za paraglajdere i markirano 40 kilometara planinarske staze.

Enjoy Sarajevo - Romanija region
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

– Zajedno s planinarskim društvima koja gravitiraju na području grada Istočno Sarajevo uredili smo i markirali pješačku stazu kojom smo uvezali maltene sve planine, Romaniju, Ravnu planinu, Trebević, do Mokrog, gdje se nalazi pećina Orlovača. Inače, planinarima koji prvi put dolaze na neko područje preporučio bih da obavezno angažuju vodiča jer im on može dati razne savjete o ponašanju, hrani, travama koje mogu ubrati… Osim toga, ukoliko, ne daj Bože, dođe do neke nezgode, vodič sigurno zna koji je najbrži put za evakuaciju, koga treba pozvati, koja je najbrža hitna služba i ostalo – naglašava Bojanić.

Turisti iz dalekih zemalja

U Turističkoj organizaciji zadovoljni su rezultatima projekta. Kažu da dolazi sve više gostiju, te da su najbrojniji iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Enjoy Sarajevo - Romanija region
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

– Ima ih, zaista, iz raznih zemalja. Neki dan smo imali turiste iz Indije, koji su peli ferratu i bili oduševljeni. Povratnu informaciju o zadovoljstvu gostiju imamo i putem društvenih mreža, gdje se oni taguju i ostavljaju divne komentare, tako da smo sigurni da smo napravili dobru priču – zaključuje Spasojević.

U Turističkoj organizaciji Grada Istočno Sarajevo naglašavaju da su izuzetno zadovoljni i ponosni ostvarenim rezultatima, te otkrivaju da im ne nedostaje ideja za buduće projekte.

Enjoy Sarajevo - Romanija region
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. Projekat je vrijedan 16,1 milion eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija s 15 miliona eura i Vlada SR Njemačke s 1,1 milion eura. Za realizaciju su zaduženi GIZ, ILO i UNDP.

Enjoy Sarajevo - Romanija region
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

Jedan od vodiča Slavko Bojanić pojašnjava da je ferrata “Sokolov put” duga 350 metara i da je visinska razlika od dna do vrha oko 180 metara. Između stijena su postavljena i dva viseća mosta duga po pedesetak metara.

Naši domaćini tvrde da je riječ o najatraktivnijoj via ferrati na prostoru bivše Jugoslavije.

Enjoy Sarajevo - Romanija region
FOTO: D. Begović/Fokus.ba
Enjoy Sarajevo - Romanija region
FOTO: D. Begović/Fokus.ba
Enjoy Sarajevo - Romanija region
FOTO: D. Begović/Fokus.ba
Enjoy Sarajevo - Romanija region
FOTO: D. Begović/Fokus.ba