Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

institut za rat

Rusija inscenirala napad na Kremlj!?

kremlj dron tw
Foto: Twitter

Ukrajinski su zvaničnici, uključujući i predsjednika Volodimira Zelenskog, poručili da Ukrajina nije odgovorna za napad

Rusija je jučer optužila Ukrajinu da je tokom noći dronovima pokušala ubiti Vladimira Putina. Na društvenim mrežama se pojavila videosnimka na kojoj se vidi kako se iznad Kremlja dizao manji oblak dima.

Kremlj je saopćio da se radilo o “planiranoj terorističkoj akciji”, o čemu je odmah izvijestila ruska državna novinska agencija RIA. Naveo je da su u napadu korištena dva drona, ali da ih je onesposobila ruska obrana.

“Putin nije ozlijeđen, a na zgradama Kremlja nema materijalne štete”, saopćio je Kremlj.

Ukrajinski su zvaničnici, uključujući i predsjednika Volodimira Zelenskog, poručili da Ukrajina nije odgovorna za napad.

Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj se najnovijoj analizi osvrnuo na taj događaj. Tvrdi da ga je vjerovatno inscenirala Rusija i navodi znakove koji ukazuju na tu tezu.

“Šira društvena mobilizacija”

“Rusija je vjerovatno organizirala ovaj napad u pokušaju da rat približi ruskoj domaćoj publici i postavi uvjete za širu društvenu mobilizaciju. Nekoliko pokazatelja govori da je udar bio interno vođen i ciljano insceniran”, navodi ISW.

Kažu kako su Rusi pojačali domaće protuzračne odbrambene sposobnosti, uključujući i one unutar same Moskve. Zbog toga je malo vjerovatno da su dvije bespilotne letjelice mogle probiti višestruke slojeve protuzračne odbrane da bi potom bile oborene neposredno iznad srca Kremlja.

Geolocirane slike iz januara 2023. pokazuju da ruske vlasti postavljaju sustave protuzračne odbrane Pantsir u blizini Moskve kako bi stvorile krugove protuzračne odbrane oko grada. Napad koji bi u tim okolnostima doveo do udara na sam Kremlj bio bi velika sramota za Rusiju, tvrdi ISW.

Trenutni koherentni i koordinirani odgovor Kremlja na incident sugerira da je napad bio interno pripremljen na takav način da su njegovi namjeravani politički učinci nadmašili njegovu sramotu. Kremlj je odmah optužio Ukrajinu za izvođenje terorističkog napada, a ruski službeni odgovori brzo su se složili s tom optužbom.

“Napad blizu Danu pobjede”

ISW tvrdi da bi bilo veliko iznenađenje da je Ukrajina stvarno izvela napad.

“U tom bi slučaju inicijalni odgovor iz Rusije bio manje organiziran jer bi se ruski zvaničnici trudili stvoriti koherentan narativ i neutralizirati retoričke implikacije jasne neugodnosti koju bi takav napad izazvao. Kremlj nije koherentno i pravodobno odgovorio na druga vojna poniženja koja nije sam napravio, uključujući pad Balaklije i Hersona”, kažu.

Brza i koherentna prezentacija službenog ruskog narativa oko napada sugerira da je Rusija inscenirala ovaj incident u neposrednoj blizini praznika Dana pobjede 9. maja kako bi svojoj domaćoj publici prikazala rat kao egzistencijalan. Kremlj bi mogao iskoristiti ovaj napad kako bi opravdao ili otkazivanje ili daljnje ograničavanje proslave 9. maja.

ISW je prethodno procijenio da Rusija koristi niz mjera kako bi rat u Ukrajini uokvirila kao egzistencijalnu krizu i prijetnju za rusku domaću publiku i pripremila se za širu društvenu mobilizaciju.