Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žrtve pucnjave

Ljekari se bore za život djevojčice, stanje još jednog dječaka je veoma teško

ubice
Foto: A.M./ATA Images/PIXSELL
Nakon pucnjave u Beogradu

Još troje djece i profesorica historije nalaze se u Urgentnom centru. Jedan dječak je u teškom stanju, a ostali su izvan životne opasnosti

Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost poslije masakra u kojem je učenik Osnovne škole Vladislava Ribnikara jučer ubio osmero školskih kolega i zaštitara škole te ranio još šestero učenika i profesoricu, dok su osnovne i srednje škole u glavnom gradu prekinule rad.

Trodnevna žalost počet će sutra, 5. maja. Osnovne i srednje škole u Beogradu jučer nisu radile, a ministar obrazovanja Branko Ružić saopćio je na vanrednoj konferenciji za novinare da će danas nastava u svim školama u Srbiji početi minutom šutnje.

Ministrica zdravstva dr. Danica Grujičić potvrdila je da je jedna od ranjenih učenica u iznimno teškom stanju i liječnici joj se bore za život.

“Zdravstveno stanje djevojčice, koja je imala povrede glave, i dalje je nepromijenjeno i teško”, rečeno je za Telegraf.rs iz klinike.

Djevojčica je, podsjećaju, jučer hitno operisana. Prema riječima direktora klinike u Tiršovoj Siniše Dučića, operacija je bila komplicirana, vrlo težak zahvat nakon kojeg je njezino zdravstveno stanje i dalje opasno.

Vršitelj dužnosti direktora dječje klinike Siniša Dučić rekao je jutros da liječnici poduzimaju sve da je održe na životu, ali da je njezino opće stanje vrlo teško i vitalno ugroženo.

Prema njegovim riječima, dvojica dječaka s prostrijelnim ranama donjih ekstremiteta su stabilno, primaju antibiotsku terapiju i može se reći da su dječaci lakši pacijenti, odnosno da imaju lakše tjelesne ozljede.

Prema Dučićevim riječima, dječaci moraju dobiti antibiotsku terapiju i vjerovatno će vrlo brzo, za dva-tri dana, biti pušteni kući.

Još troje djece i profesorica historije nalaze se u Urgentnom centru. Jedan dječak je u teškom stanju, a ostali su van životne opasnosti.

Podsjetimo, šef beogradske policije Veselin Milić rekao je da se poslije dojave zvaničnika škole da jedan učenik nasumično puca policiji javio dječak koji se punim imenom i prezimenom predstavio kao Kosta Kecmanović i rekao da je pucao na više osoba. Milić je potvrdio da ga je policija ubrzo uhapsila. Napadač je smješten na odjel psihijatrije.