Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rat u Ukrajini

Rusija izvela zračni udar: Lavov potresle eksplozije, buknuo požar

borbeni avion
Foto: Ukrinform

Gradonačelnik Lavova Andrej Sadovji kazao je da je upozorenje o zračnom napadu za regiju opozvano nakon skoro tri sata oko dva sata ujutru po lokalnom vremenu

Zapadni ukrajinski grad Lavov potresale su eksplozije u u ranim jutarnjim satima u utorak, a lokalni zvaničnici saopćili da je u ruskom zračnom napadu povrijeđen jedan čovjek, i izazvan je veliki požar u industrijskom skladištu.

-Žena i muškarac pronađeni su ispod ruševina u Lavovu. Prema preliminarnim informacijama, žena nije povrijeđena. Muškarac je u teškom stanju – saopćio je guverner regije Lavova Maksim Kozicki u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj. Obim napada i puna šteta nisu odmah poznati. Nije bilo komentara iz Rusije.

Gradonačelnik Lavova Andrej Sadovji kazao je da je upozorenje o zračnom napadu za regiju opozvano nakon skoro tri sata oko dva sata ujutru po lokalnom vremenu.

Od početka rata u februaru 2022. Rusija je izvodila nebrojene napade na ukrajinsku teritoriju daleko od linija fronta, s ciljem uništavanja infrastrukture ključne za ukrajinsku odbranu, energetiku i poljoprivredu.

New York Times je, međutim, u ponedjeljak navečer javio da je prijavljeni ruski napad u kome je u ovom mjesecu ubijeno najmanje 17 ljudi na prepunoj pijaci u istočnom ukrajinskom gradu Kostjantinjivka, izgledao kao “tragična nesreća” s ukrajinske strane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tada je osudio napad, tvrdeći da iza njega stoji Rusija.

-Dokazi koje je prikupio i analizirao The New York Times, uključujući fragmente projektila, satelitske snimke, račune svjedoka i postove na društvenim mrežama, snažno sugeriraju da je katastrofalni udar bio rezultat pogrešne ukrajinske protuzračne rakete ispaljene iz lansirnog sistema Buk – pišu novine.

Reuters nije mogao provjeriti izvještaj. Nije bilo komentara iz Ukrajine ili Rusije.