Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija optužila Tursku da snadbijeva Islamsku državu

isil

Rusija je optužila Tursku da snadbijeva Islamsku državu komponentama za improvizirane eksplozivne uređaje.

U pismu koje je ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin poslao glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu navodi se kako su ti uređaji u širokoj upotrebi za izvođenje terorističkih akcija.

Čurkin je napisao da analiza hemijskih komponenti eksploziva zaplijenjenog od pripadanika Islamske države u iračkom gradu Tikritu i sirijskom gradu Kobani pokazuje da su one ili proizvedene u Turskoj ili su isporučene u toj zemlji bez prava za daljnji izvoz.

Ruski ambasador je optužio pet turskih kompanija da su Islamskoj državi isporučile aluminijski prah, amonijev nitrat, vodikov peroksid i druge materijale koje su proizvele razne turske i strane kompanije.

– Ove činjenice ukazuju da su se turske vlasti namjerno uključene u aktivnosti Islamske države -kazao je Čurkin.

Glasnogovornik Turskog ministarstva vanjskih poslova u Ankari nazvao je pismo “najnovijim primjerom propagandne kampanje Rusije protiv Turske, a kao takva ne može biti ozbiljno shvaćena”.

Rusija je i početkom aprila optužila Tursku za pomaganje Islamskoj državi. Rusi su tada tvrdili da je Turska glavni opskrbljivač oružja i vojne opreme boraca Islamske države.