Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija spremna prodati Srbiji raketni sistem S-300

image

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je Srbiji isporučiti dva raketna sistema S-300, tvrdi srpski tabloid Informer. Isporuka oružanog sistema u slučaju ozbiljne prijetnje NATO-a sigurnosti Srbije navodno je ugovorena tokom prošlogodišnjeg posjeta premijera Aleksandra Vučića Moskvi.

Isporuka raketnog sistema ruske proizvodnje postala je sigurna stvar poslije odluke hrvatskih vlasti o kupovini američkih balističkih projektila dometa do 300 kilometara. Prema tvrdnjama ovog tabloida, Srbija neće platiti redovnu tržišnu cijenu tog raketnog sistema.

“Putin je obećao tu pomoć u slučaju ozbiljne prijetnje NATO-a. Nabava i postavljanje S-300 neće ni slučajno značiti da se Srbija svrstava u neki vojni blok ili savez. Naša zemlja mora se naoružati kako bi sačuvala vojnu neutralnost, što podrazumijeva da moramo biti dovoljno moći da odvratimo svaku moguću provokaciju ili agresiju”, ustvrdio je neimenovani vojni izvor.

Premijer Vučić boravio je u službenoj trodnevnoj posjeti Moskvi, a tom prilikom vođeni su pregovori o kupovini raznog ruskog oružja.

“Srbiji će biti ponuđeni odlični uslovi. To su interne, ruske cijene, ali ja za nas i to preskupo”, rekao je za Blic u oktobru neimenovani izvor iz srpskog izaslanstva u Moskvi. Isti sugovornik izjavio je da će precizirati detalje ranije planiran kupovine dva transportna helikoptera, ali da ne treba očekivati ništa više od toga.

Srpski analitičar Dragomir Anđelković potvrdio je da je rusko oružje preskupo za Srbiju.

“Dobro je da se razmišlja o obnavljanju našeg vojnog arsenala u skladu s realnim mogućnostima. Očekujem kupovinu dva ili tri helikoptera”, ustvrdio je Anđelković.