Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUP ZHK zaposlit će 70 novih policajaca

mup zhk

Ministarstvo unutarnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona raspisalo je konkurs za obuku i zapošljavanje 30 kadeta u činu policajca i 5 kadeta u činu mlađeg inspektora, a tokom godine bit će raspisan drugi konkurs za prijam još 35 policijskih službenika i mlađih inspektora.

Kako je bh. izdanju Večernjeg lista kazao ministar unutarnjih poslova ZHK-a Zdravko Boras, prošle godine u penziju je otišlo 35 radnika tog ministarstva, od toga samo u decembru njih 25.

Riječ je uglavnom o radnicima koji ispunjavaju uvjete za prijevremenu penziju, te su zbog najava usvajanja novog federalnog zakona o penzionisanju, odlučili iskoristiti to pravo.

“Odlaskom spomenutog broja radnika u penziju otvorila se potreba za dodatnim zapošljavanjem kadrova, zbog čega je i u ovoj godini planiran jedan konkurs kojim bi se zaposlilo dodatnih 35 policijskih službenika i mlađih inspektora”, kazao je ministar Boras.

Kada je riječ o konkursu koji je u toku, prijavilo se više od 190 kandidata, od kojih je njih 170 zadovoljilo kriterije propisane konkursom.

Testiranje koje je provedeno do sada prošlo je oko 100 kandidata, a najboljih 35 dobit će priliku za školovanje za čin policajca odnosno mlađeg inspektora, dok ostali mogu ponovno konkurisati na konkursu koji će biti raspisan u sljedećim mjesecima, navodi Večernjak.

“Početak školovanja planiran je za mart, a trajat će šest odnosno deset mjeseci, ovisno o kojoj se kategoriji radi. Kadeti za čin policajca trebali bi biti deset mjeseci na obuci, a za čin mlađeg inspektora 6 mjeseci. Jer u pitanju je viša i visoka stručna sprema za mlađe inspektore, dok je za čin policajca riječ o srednjoj stručnoj spremi”, kazao je ministar Boras.

Za opremu i obuku novih policajaca Vlada ZHK-a u kantonalnom proračunu izdvojila je 700.000 maraka.