Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija traži sastanak Vijeća sigurnosti zbog optužbi na njen račun

Putin_BRICS_Sjeverna _Koreja_Xinhua

Rusija je zatražila sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija zbog optužbi Velike Britanije protiv Rusije za napad na bivšeg špijuna u Engleskoj, objavio je ruski ambasador Vassily Nebenzia, prenosi Reuters.

Sastanak bi trebao biti održan, kako je rekao na osnovu pisma koje je Vijeću sigurnosti uputila britanska premijeka Theresa May 13. marta u kojem optužuje Rusiju za napad.

Vijeće sigurnosti je već razgovaralo o ovom pitanju 14. marta.

Inače, danas je predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio u Ankari kako su Turska, Rusija i Iran na strani zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Putin je na zajedničkoj konferenciji sa predsjednicima Turske Recepom Tayyiom Erdoganom i Irana Hassanom Rouhanijem održanoj nakon trilateralnog samita izjavio kako su razgovarali o situaciji u Siriji.

Prema njegovim riječima, razmijenili su stavove o trajnoj normalizaciji u Siriji.

Istakao je kako je s kolegama postigao značajne dogovore i da je to navedeno u zajedničkoj deklaraciji.

”Turska, Rusija i Iran se zalažu da se zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet Sirije”, izjavio je Putin.

On je kazao kako su lideri saglasni da intenziviraju sveobuhvatnu saradnju tri zemlje. Smatra kako je pregovarački proces u Astani dokazao da je riječ o produktivnoj saradnji.

Putin je rekao kako je nasilje u Siriji u značajnoj mjeri smanjeno zahvaljujući saradnji zemalja garantera, Rusije, Turske i Irana.

Istakao je kako su poražene glavne snage ISIS-a, a da su vojna krila drugih terorističkih organizacija pretrpjela značajnu štetu.

Putin je podržao Erdoganov prijedlog za hitnu dostavu humanitarne pomoći u Siriju.