Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija vetom spriječila usvajanje rezolucije UN-a o hemijskom napadu u Siriji

Sirija_UN-Vijece_sigurnosti_Rusija-veto

Rusija je u srijedu uložila veto na rezoluciju UN-a koja bi osudila navodno korištenje hemijskog oružja u sjevernoj Siriji i zatražila je brzu istragu napada u kome je ubijeno skoro 90 ljudi.

Tokom glasanja o rezoluciji Vijeća sigurnosti koju su sačinile Britanija, Francuska i Sjedinjene države u njenu korist je glasalo deset članica, Rusija i Bolivija bile su protiv, a Kina, Kazahstan i Etiopija bile su suzdržane.

Ruski ambasador u UN-u Vladimir Safronkov poručio je Vijeću prije glasanja da je Rusija zatražila nezavisnu međunarodnu istragu napada od 4. aprila na Khan Sheikhoun. Kazao je da američki državni sekretar Rex Tillerson razmatra taj zahtjev.

Rusija je kritikovala tri prethodne istrage koje su provele Organizacija za zabranu hemijskog oružja i UN u kojima se krivi sirijska vlada za najmanje tri napada hemijskim oružjem. Safronkov je u više navrata pozvao na nezavisnu istragu eksperata iz mnogo šire grupe zemalja.

– Uvjeren sam da je potrebna puna i trenutna istraga, a mogućnosti za to nisu iscrpljene – izjavio je Safronkov nakon glasanja, optužujući sponzore rezuolucije da donose preuranjene zaključke bez sveobuhvatne istrage, prenosi AP.