Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Trump na sastanku sa Stoltenbergom: NATO više nije prevaziđen, Assad je mesar

13/04/2017

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je vrijeme da se okonča “brutalni” građanski rat u Siriji i pozvao saveznike NATO da rade zajednički na rješavanju te “katastrofe”.

On se jučer na zajedničkoj konferenciji posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom zahvalio saveznicima Washingtona zbog toga što su osudili navodni hemijski napad na civile u Siriji.

“Svaka država koja cijeni ljudski život mora da snažno da odbaci okrutni pokolj nevinih civila hemijskim oružjem uključujući barbarsko ubijanje male i bespomoćne djece i beba”, rekao je on.

Kako je dodao, vrijeme je da se okonča “ovaj brutalni građanski rat, poraze teroristi i omogući izbjeglicama da se vrate kući”, prenosi AFP.

Bashar al-Assad je “mesar”, izjavio je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom.

– On je mesar. On je mesar. Morao sam nešto o tome kazati – poručio je Trump.

CNN podsjeća kako je Trump u prošlosti koristio iznimno “oštar” jezik kada je govorio o sirijskom predsjedniku. Tako ga je nazivao “đavolom” i “životinjom”.

Govoreći o Sjevernoatlantskoj alijansi, Trump je rekao da je NATO stub međunarodnog mira i sigurnosti, ali i ponovio da evropske članice Alijanse moraju da “plate ono što duguju”.

“U suočavanju sa našim zajedničkim izazovima, moramo da osiguramo da NATO članice ispune svoje finansijske obaveze i plate ono što duguju”, rekao je američki predsjednik.

Trump koji je tokom predizborne kampanje govorio o prevaziđenosti Alijanse sada je rekao da NATO “više nije prevaziđen”.

Govoreći o odnosima s Rusijom, on je rekao da se Washington i Moskva “uopšte ne slažu” i da su odnosi dvije zemlje na najnižem nivou.

Ipak je primijetio da su sastanci državnog sekretara Rexa Tillersona koji se u Moskvi susreo i sa Putinom, protekli bolje od očekivanog, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.