Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

POTVRĐENO

Rusija zabranila rad njemačkom emiteru programa Deutsche Welle

dw (1)

Deutsche Welle je obećao uložiti zakonsku žalbu na taj potez i saopćio je da će nastaviti s neometanim emitiranjem programa

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je zabranu rada njemačkog emitera programa Deutsche Welle (DW) u četvrtak, praktično okončavajući rad te medijske organizacije u Rusiji, zatvarajući njen moskovski biro i uskračujući akredotacije njenim novinarima.

Deutsche Welle je obećao uložiti zakonsku žalbu na taj potez i saopćio je da će nastaviti s neometanim emitiranjem programa.

– Mjere ruskih vlasti ni na koji način nisu razumljive i predstavljaju pretjeranu reakciju – izjavio je Peter Limbourg, generalni direktor emitera vijesti finansiranog novcem poreskih obveznika.

Kazao je da je ruska odluka pretvorila Deutsche Welle u “pijuna” na način tipičan za autokratske države.

– Protestujemo u potpunosti protiv ove apsurdne reakcije ruske vlade, i poduzet ćemo zakonsku akciju protiv objavljenih mjera – dodao je Limbourg.

Emiter programa najavio je da će nastaviti s radom iz moskovskog biroa dok ne bude zvanično obaviješten o mjerama poduzetim nakon objave ministarstva.

– Čak i u slučaju da eventualno moramo biti zatvoreni, to neće uticati na naše izvještavanje iz Rusije. Upravo suprotno, mi ćemo značajno pojačati izvještavanje – kazao je čelnik DW.

Ruski potez predstavlja brzu odmazdu na jučerašnju odluku njemačke Komisije za licenciranje i superviziju (ZAK), agencije odgovorne za medijsku regulativu u Njemačkoj, o zabrani rada ruskog emitera programa u državnom vlasništvu Russia Today (RT) zbog isteka licence za rad, prenosi dpa.