Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kontramjere

Rusija zabranila ulazak u zemlju nizu britanskih zvaničnika, Johnson na čelu liste

New Project – 2022-04-16T125010.716

Moskva je saopštila da je odluka donijeta kao osveta za sankcije Ujedinjenog Kraljevstva protiv Rusije otkako je počela invazija na Ukrajinu

Britanskom premijeru Borisu Johnsonu i drugim članovima britanske vlade zabranjen je ulazak u Rusiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Pored Borisa Johnsona na listi „nepoželjnih“ u Rusiji je i ministarka spoljnih poslova Liz Truss, ministar odbrane Ben Vallace i još 10 političara iz britanske vlade, prenosi Reuters.

Taj potez je preduzet „s obzirom na, kako se navodi, neprijateljsku akciju britanske vlade bez presedana, posebno zbog uvođenja sankcija visokim ruskim zvaničnicima“, navodi Reuters saopštenje ruskog ministarstva.

Moskva je saopštila da je odluka donijeta kao osveta za sankcije Ujedinjenog Kraljevstva protiv Rusije otkako je počela invazija na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da su “neobuzdana informativna i politička kampanja Londona usmjerena na međunarodnu izolaciju Rusije i stvaranje uslova za gušenje ruske domaće privrede” glavni razlozi za ovakvu odluku Moskve, prenosi BBC.

“U suštini, britansko rukovodstvo namjerno zaoštrava situaciju oko Ukrajine, pumpajući kijevski režim smrtonosnim oružjem i koordinirajući slične napore NATO-a”, navodi se.

Lista britanskih političara kojima je zabranjen ulazak u zemlju biće proširena, piše ruska agenacija RIA novosti. Na listu će, prema navodima Rusije, biti uključeni političari i parlamentarci „koji doprinose raspirivanju antiruske histerije, gurajući Zapad da koristi jezik prijetnji u dijalogu sa Moskvom i koji se bave besramnim huškanjem Kijeva”, prenose RIA novosti.

Na listi britanskih državljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju su: premijer Boris Johnson, ministar pravde Dominic Raab, ministarka spoljnih poslova Liz Truss, ministar odbrane Ben Wallace, ministar saobraćaja Grant Shappss, ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel, ministar finansija Rishi Sunak, ministar za preduzetništvo, energetiku i industrijsku strategiju Kwasi Kwarteng, ministarka za digitalizaciju, kulturu, medije i sport Nadine Dorries, zamenik ministra odbrane James Heappey, premijerka Škotske Nicola Sturgeon, državni tužilac Engleske i Velsa Suella Braverman i konzervativna poslanica i bivša britanska premijerka Theresa May.

Rusija je u martu uvela zabranu ulaska u Rusiju i američkom predsedniku Joeu Bidenu i nizu drugih američkih zvaničnika. Tokom protekle sedmice, vlade Velike Britanije i SAD su najavile nove sankcije Rusiji.

Sankcije su uključivale finansijske mere za nanošene štete ruskoj ekonomiji i kažnjavanje ruskog predsednika Vladimira Putina, visokih zvaničnika i ljudi koji su imali koristi od tog režima.