Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija zatvorila ured Amnesty Internationala u Moskvi

amnesty-moskva345

Ured Amnesty Internationala u Moskvi zatvorile su vlasti bez objašnjenja jutros, saopćila je NVO za odbranu ljudskih prava. “Zaposlenici organizacije su konstatirali ovo oko 10.00 sati jutros, kao i da su postavljeni pečati. Nismo primili nikakvu obavijest, a pečati su postavljeni u njihovom odsustvu”, naveo je Amnesty Internatonal u saopćenju.

“Svi naši poslovi, naši kompjuteri i naša dokumenta su tamo, iza zatvorenih vrata”, rekao je na Facebooku Ivan Kondratenko, zaposlenik Amnesty Internationala u Rusiji. NVO je objavila sliku pečata, na kojima je napisano da su prostorije vlasništvo Ruske federacije i da se organizacija mora obratiti gradu Moskvi da bi dobila informacije. Naveden je broj telefona, ali on zvoni bez prestanka, dodao je Ivan Kondratenko.

Amnesty International, koji je u ovim prostorijama već 20 godina, precizirao je da je brava promijejena i struja isključena. Na pitanja novinara, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da nema “apsolutno nikakvu informaciju o ovome” i dodao da o ovom slučaju čuje “prvi put”. Ured u Moskvi je jedini ured Amnesty Internationala u Rusiji.

NVO Rusije podliježu sve strožijoj kontroli vlasti. Od 2012. godine, jedan zakon primorava ONG-e koji primaju novac iz inostranstva i imaju “političku aktivnost”, formulacija potpuno nejasna, da se registriraju kao “agenti iz inostranstva”. Od maja, novi zakon koji dotiče međunarodne organizacije: omogućava da se bez odluke pravosuđa zatvori strana organizacija koja je “nacionalna prijetnja” ili “ustavnih osnova” Rusije, kao i da blokira bankovne račune inkrimiranih NVO, naveo je AFP.