Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

armenija

Rusiji smeta još jedna donedavna saveznica, kažu da su uznemireni

armenija
FOTO: Tass/Sipa USA/PIXSELL
Ilustracija

Iz Rusije kažu da su “uznemireni ultimatumima” i “uvredljivom retorikom”

Rusija je u srijedu saopćila da je uznemirena, kako je opisala, uvredljivom retorikom i ultimatumima upućenim Moskvi od političkog rukovodstva Armenije, i savjetovala je Erevanu da umjesto toga koristi primjerene kanale komuniciranja.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova reagirala je na izjavu armenskog premijera Nikola Pašinjana koji je prethodnog dana kazao da će njegova zemlja napustiti Organizaciju ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) koju predvodi Moskva, osim ako sigurnosni blok ne navede detalje o svojoj posvećenosti održavanju sigurnosti Armenije na zadovoljavajući način.

Veze između Armenije, tradicionalno bliske saveznice Moskve i sjedišta raznih ruskih vojnih objekata, zategnuti su nakon što je Azerbejdžan u septembru prošle godine ponovo osvojio svoju otcijepljenu regiju Nagorno-Karabah uprkos prisustvu ruskih mirovnih snaga.

Za Zaharovu ponašanje Armenije – neprimjereno

ODKB takođe nije intervenirao, i vojna akcija je izazvala masovni egzodus manjinskog armenskog stanovništva tog područja u Armeniju.

Zaharova je u srijedu kazala da se Rusija ne protivi pravu nijedne zemlje da sama određuje svoju vanjsku politiku na osnovu svojih nacionalnih interesa, ali je dodala da je ponašanje Armenije neprimjereno.

– Ne možemo a da ne budemo uznemireni ultimatumima i ponekad uvredljivom retorikom armenskog rukovodstva – kazala je ona na brifingu za novinare.

– Dosljedna želja dijelova armenske elite da razgovaraju o ODKB-u van te organizacije je zbunjujuća – kazala je.

Poručila je Armeniji da razgovara o budućnosti svog članstva u ODKB u okviru te organizacije i da koristi dvosmjerne kanale komunikacije s Rusijom za sve što se tiče bilateralnih veza, prenosi Reuters.