Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marina Ovsjanikova

Ruska novinarka koja je uživo na TV protestovala protiv rata dobila drakonsku kaznu

Foto: Screenshot/Twitter

Ovsjanikova je proglašena krivom za “širenje svjesno lažnih informacija o ruskim oružanim snagama”, navodi se u saopćenju koje je objavio sud za domaće medije

Ruska TV novinarka koji se u eteru oglasila protiv rata u Ukrajini osuđena je u odsustvu na osam i po godina zatvora pred sudom u Moskvi. Marina Ovsjanikova, koja je osuđena za širenje dezinformacija o ruskoj vojsci, prošle godine je izbjegla kućni pritvor i pobjegla je iz Rusije, navodi AFP.

Ruski sud osudio je u odsustvu na osam i po godina zatvora bivšu novinarku državne televizije Marinu Ovsjanikovu, jer se u emisiji vijesti pojavila s plakatom na kojem je pisalo “Zaustavite rat” i “Lažu vam”.

Pobjegla iz Rusije

Ovsjanikova je proglašena krivom za “širenje svjesno lažnih informacija o ruskim oružanim snagama”, navodi se u saopćenju koje je objavio sud za domaće medije.

Novinarka, koja je pobjegla iz Rusije prije godinu dana, već je novčano kažnjena za slične prekršaje u augustu 2022. godine.

Ovsjanikova je postala poznata sredinom marta 2022., nakon što se pojavila usred vijesti na setu prorežimske televizije za koju je radila.

Nosila je natpis kojim je osuđivala ofanzivu u Ukrajini i “propagandu” medija pod kontrolom vlasti.

Boravi u Francuskoj

Snimke njene akcije, samo nekoliko sedmica nakon početka ruskog agresije, obišle ​​su svijet. Mnogi su ljudi hvalili njenu hrabrost, u kontekstu represije svakog kritičkog glasa u Rusiji.

U julu 2022. godine uhapšena je nakon što je sama držala protest u blizini Kremlja držeći natpis koji kritizira vojnu intervenciju u Ukrajini i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U oktobru 2022. godine, dok je bila u kućnom pritvoru, sa kćerkom je pobjegla iz Rusije. Novinarka se trenutno nalazi u Francuskoj.