Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Human Rights Watch

“Ruska vojska muči civile na okupiranom teritoriju, određen broj ih je nestao”

kherson

Neki nisu imali nikakav kontakt s vanjskim svijetom, a brojni su bili žrtve mučenja. Umrlo je dvoje od troje ratnih zarobljenika, navela je ta organizacija za ljudska prava

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) optužila je ruske oružane snage za mučenje ratnih zarobljenika i civila u Ukrajini.

Intervjui s desecima ljudi u okupiranim južnim regijama Hersonu i Zaporožju otkrili su 42 slučaja u kojima su ruske snage proizvoljno zatvorile civile ili su civili nestali, objavio je HRW, prenosi agencija dpa.

Neki nisu imali nikakav kontakt s vanjskim svijetom, a brojni su bili žrtve mučenja. Umrlo je dvoje od troje ratnih zarobljenika, navela je ta organizacija za ljudska prava.

– Ruske snage pretvorile su okupirana područja južne Ukrajine u ponor straha i divljeg bezakonja – rekla je Julija Gorbunova iz HRW-a, prenosi Al Jazeera.

– Mučenje, nečovječno postupanje, kao i proizvoljno pritvaranje i nezakonito zatvaranje civila, među očitim su ratnim zločinima koje smo dokumentirali, a ruske vlasti odmah moraju prekinuti takva zlostavljanja i shvatiti da mogu i da će biti pozvani na odgovornost – dodala je.