Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Donjeck i Lugansk

Ruska vojska pokušava okružiti ukrajinske snage u separatističkim regijama

tenk ukrajina rusija (1)

U ranijem brifingu objavljenom tokom noći, ministarstvo je reklo da je Rusija nastavila s gađanjem ciljeva diljem Ukrajine, uključujući mnoge u gusto naseljenim područjima

Čini se da ruska vojska pokušava okružiti ukrajinske snage koje se bore u separatističkim regijama u istočnom dijelu zemlje (Donjeck i Lugansk), saopćilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Ruske snage napreduju prema jugu iz područja oko Harkova i sjeverno od Mariupolja, navodi ministarstvo u obavještajnom brifingu objavljenom u nedjelju ujutro.

Bojišta na sjeveru Ukrajine i dalje su “uglavnom statična”, a ukrajinski protunapadi ometaju ruske napore da reorganiziraju svoje snage, saopćava britansko je ministarstvo, prenosi AP.

U ranijem brifingu objavljenom tokom noći, ministarstvo je reklo da je Rusija nastavila s gađanjem ciljeva diljem Ukrajine, uključujući mnoge u gusto naseljenim područjima.

Rusija se oslanja na “stand-off” rakete lansirane s vlastitog teritorija kako bi smanjila izloženost aviona ukrajinskoj protuzračnoj vatri. No navodi se da će ograničene zalihe tog oružja prisiliti Rusiju da se “vrati na manje sofisticirane projektile ili prihvati veći rizik za svoje avione”, kaže se u saopćenju britanskog Ministarstva odbrane.