zbog sigurnosne situacije

Ruske okupacione vlasti otkazale referendum u Khersonu

New Project (67)

Gotovo cijelu hersonsku oblast zauzele su ruske snage u martu ove godine, a grad Herson ostaje jedina ukrajinska regionalna prijestonica koju je zauzela ruska vojska od početka invazije 24. februara

Administrativna uprava koju je postavila Rusija u ukrajinskoj hersonskoj oblasti kazao je danas da su planovi o održavanju referenduma o priključenju Rusiji “odgođeni” zbog sigurnosne situacije, objavila je ruska državna agencija TASS, prenosi AP.

Kirill Stremousov, zamjenik načelnika vojno-civilne regionalne uprave koju je imenovala Rusija, također je rekao da je vitalni most Antonivski, koji premošćuje rijeku Dnjipro u blizini grada Hersona, neprohodan za automobile nakon višesedmičnog granatiranja ukrajinskih snaga.

Dužnosnici koje je postavila Rusija ranije su naveli da će referendum o priključenju Rusiji biti održan u septembru u okupiranom Hersonu, kao i u susjednim dijelovim okupirane oblasti Zaporožje te u samoproglašenoj Donjeckoj i Luhanskoj Narodnoj Republici, kako bi ih se uskladilo sa lokalnim izborima u Rusiji.

Gotovo cijelu hersonsku oblast zauzele su ruske snage u martu ove godine, a grad Herson ostaje jedina ukrajinska regionalna prijestonica koju je zauzela ruska vojska od početka invazije 24. februara.

Posljednjih nekoliko sedmica ruska kontrola nad Hersonom, koji koriste za prebacivanje snaga s anektiranog Krima, čini se sve nesigurnijom.

Niz ubistava ruskih dužnosnika u regiji kulminirao je 30. augusta ubistvom Alekseja Kovaljeva, bivšeg zastupnika stranke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji se pridružio ruskoj upravi u Hersonu.

Ukrajina je prošle sedmice objavila da je pokrenula kontraofanzivu s ciljem ponovnog preuzimanja regije.