Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

invazija na ukrajinu

Ruske trupe napreduju prema Kijevu, Zelenskiy: “Neprijatelj me označio kao metu broj jedan”

kijev – napad – AA

Rusija je započela svoju invaziju kopnom, zrakom i morem u četvrtak nakon Putinove objave rata, u najvećem napadu na jednu evropsku državu od Drugog svjetskog rata

Rakete su gađale ukrajinski glavni grad u petak dok su ruske snage pojačavale svoje napredovanje, a ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy molio je međunarodnu zajednicu da učini više, rekavši da do sada najavljene sankcije nisu dovoljne, piše jutros Reuters.

Sirene za zračne napade zavijale su nad Kijevom usred nepotvrđenih izvještaja da je ruski avion oboren i pao u zgradu dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju koja je šokirala svijet.

Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da će ruske snage ući u područja nedaleko od glavnog grada Kijeva kasnije u petak i da ukrajinske trupe brane položaje na četiri fronte unatoč brojčano nadjačavanju.

Procjenjuje se da je oko 100.000 ljudi pobjeglo dok su eksplozije i pucnjave potresle velike gradove. Prijavljeni su deseci ubijenih. Ruske trupe zauzele su bivšu nuklearnu elektranu u Černobilu sjeverno od Kijeva dok su napredovale na grad iz Bjelorusije.

Američki i ukrajinski dužnosnici kažu da Rusija ima za cilj zauzeti Kijev i srušiti vladu, koju Putin smatra marionetom Sjedinjenih Država.

Zelenskiy je rekao da razumije da ruske trupe dolaze po njega, ali je obećao da će ostati u Kijevu.

“Neprijatelj me označio kao metu broj jedan”, rekao je Zelenskiy u video poruci. “Moja porodica je meta broj dva. Oni žele politički uništiti Ukrajinu uništavanjem šefa države.”

“Ostat ću u glavnom gradu. Moja porodica je također u Ukrajini.”

Rusija je započela svoju invaziju kopnom, zrakom i morem u četvrtak nakon Putinove objave rata, u najvećem napadu na jednu evropsku državu od Drugog svjetskog rata.

Ukrajinske snage srušile su neprijateljski avion iznad Kijeva rano u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je, rekao je Anton Herashchenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova.

Nije jasno je li avion bio s posadom ili bi mogao biti projektil. Općinske vlasti u Kijevu saopćile su da je najmanje osam osoba ozlijeđeno kada je objekt udario u stambeni blok.

“Strašni ruski raketni udari na Kijev”, napisao je ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba na Twitteru. “Posljednji put je naš glavni grad doživio nešto slično 1941. kada ga je napala nacistička Njemačka.”

Vlasti su priopćile da su u tijeku intenzivne borbe u gradu Sumy na sjeveroistoku zemlje.

Granična stanica u jugoistočnoj regiji Zaporožja pogođena je projektilima, uzrokujući smrt i ozljede među graničarima, a sirene za zračni napad oglasile su se iznad grada Lavova na zapadu zemlje.

Upitan je li zabrinut za sigurnost Zelenskog, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je za CBS: “Koliko ja znam, predsjednik Zelenski ostaje u Ukrajini na svom mjestu, i naravno da smo zabrinuti za sigurnost svih naših prijatelja u Ukrajini – državni dužnosnici i drugi«.

Kao demokratska nacija od 44 miliona ljudi, Ukrajina je glasala za nezavisnost nakon pada Sovjetskog Saveza i nedavno je pojačala napore za pridruživanje vojnom savezu NATO-a i Evropskoj uniji, aspiracijama koje su razbjesnile Moskvu.

Sjedinjene Američke Države, Britanija, Japan, Kanada, Australija i EU objavile su ranije ove sedmice dodatne sankcije Moskvi uz kazne, uključujući potez Njemačke da zaustavi plinovod vrijedan 11 milijardi dolara iz Rusije.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell opisao je mjere bloka kao “najoštriji paket sankcija koji smo ikada proveli”.

Kina je bila pod pritiskom zbog odbijanja da napad Rusije nazove invazijom.

Američki predsjednik Joe Biden, govoreći novinarima u Bijeloj kući, rekao je: “Svaka nacija koja se slaže s golom agresijom Rusije na Ukrajinu bit će umrljana udruživanjem.”

Vijeće sigurnosti UN-a u petak će glasovati o nacrtu rezolucije kojim bi se osudila ruska invazija i zahtijevalo hitno povlačenje Moskve. Međutim, Moskva može staviti veto na tu mjeru, a bilo je nejasno kako će Kina glasati.

Rusija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača energije, a i ona i Ukrajina su među najvećim izvoznicima žitarica. Rat i sankcije poremetit će ekonomije širom svijeta.

Cijene nafte skočile su u petak za čak 2 dolara po barelu dok se tržišta pripremaju za utjecaj trgovinskih sankcija na najvećeg izvoznika sirove nafte Rusiju.

Futuresi za pšenicu u SAD-u dosegnuli su najviši nivo u gotovo 14 godina, kukuruz je bio blizu osmomjesečnog vrhunca, a soja se oporavila zbog straha od poremećaja u opskrbi žitom iz ključne regije Crnog mora.