Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruske vlasti majci Navalnog dale ultimatum da ga pokopa u roku od tri sata

majka aleksej navalni ljudmila
Foto: Screenshot/ YouTube

Jarmaš je rekla da Navalnijeva majka nastavlja odbijati takav ultimatum te i dalje zahtijeva da joj se preda sinovo tijelo

Glasnogovornica pokojnog Alekseja Navalnog u petak je rekla da su ruske vlasti njegovoj majci kazale kako će njen sin biti pokopan na području kaznene kolonije u kojoj je umro, osim ako ona u roku od tri sata ne pristane na to da ga pokopa bez javnog ispraćaja.

Navalni, najpoznatiji i jedan od najžešćih političkih protivnika predsjednika Vladimira Putina, iznenada je umro prije sedam dana u arktičkoj kaznenoj koloniji u kojoj je služio kaznu u trajanju od više od 30 godina.

Njegova majka Ljudmila (69) već danima od vlasti traži da joj predaju sinovo tijelo kako bi ga mogla pokopati na način koji bi njegovim prijateljima, članovima porodice i pristašama omogućio da mu odaju počast.

Glasnogovornica pokojnog Alekseja Navalnog Kira Jarmiš na X-u je napisala: “Prije sat vremena istražitelj je nazvao Aleksejevu majku i dao joj ultimatum – ili će u roku od tri sata pristati na tajnu sahranu bez javnog ispraćaja ili će Aleksej biti pokopan u krugu kaznene kolonije.”

Jarmaš je rekla da Navalnijeva majka nastavlja odbijati takav ultimatum te i dalje zahtijeva da joj se preda sinovo tijelo. Zasad ruske vlasti nisu komentirale razvoj događaja.