Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

smrt opozicionara

Ruske vlasti pokazale tijelo Navaljnog njegovoj majci, od nje su imali poseban zahtjev

navalni
Foto: Screenshot/X

“Oni žele da se to učini tajno, bez ispraćaja. Žele me dovesti do ruba groblja, do svježeg groba i reći: ovdje leži vaš sin. Ja na to ne pristajem”, rekla je

Ljudmila Navaljna, majka nedavno preminulog ruskog političara i aktivista Alekseja Navaljnog, rekla je da je vidjela tijelo svoga sina te da ruske vlasti od nje traže da njegov pogreb bude tajni, piše BBC.

Navaljna je rekla da je u srijedu navečer odvedena u jednu mrtvačnicu. Dodala je da je potpisala smrtovnicu, a njegovi su suradnici rekli da u njoj piše da je umro prirodnom smrću. Njegova supruga Julija Navaljna tvrdi da je ubijen.

Ucjene od strane vlasti

“Oni žele da se to učini tajno, bez ispraćaja. Žele me dovesti do ruba groblja, do svježeg groba i reći: ovdje leži vaš sin. Ja na to ne pristajem”, rekla je u videozapisu emitiranom na YouTubeu.

“Istražitelji tvrde da znaju uzrok smrti, imaju spremnu svu medicinsku i pravnu dokumentaciju koju sam ja vidjela i potpisala sam liječničku potvrdu o smrti”, rekla je odjevena u crno i mirnim glasom.

“Prema zakonu, trebali su mi odmah predati Aleksejevo tijelo, ali to dosad nisu učinili. Umjesto toga me ucjenjuju, postavljaju mi uvjete gdje, kada i kako Aleksej treba biti pokopan. To je protuzakonito”, dodala je Ljudmila Navaljni.

Također je rekla da snima video “jer su mi počeli prijetiti. Gledajući me u oči, govore da će, ako ne pristanem na tajni sprovod, učiniti nešto s tijelom mog sina”.

Tvrdi da joj je jedan od istražitelja rekao: “Vrijeme nije na vašoj strani, leševi se raspadaju”.

Smrt u kaznenoj koloniji

“Ne želim posebne uvjete. Samo želim da sve bude učinjeno prema zakonu. Zahtijevam da mi se odmah vrati tijelo mojega sina”, istaknula je Ljudmila Navaljni.

Aleksej Navaljni, najpoznatiji ruski opozicioni političar, iznenada je preminuo u petak u arktičkoj kaznenoj koloniji. Njegov tim i obitelj tvrde da ga je ubio Kremlj, što ruske vlasti oštro odbacuju. Navaljna do tijela svoga sina pokušava doći od subote. Njegovi su suradnici rekli da ruske vlasti Ljudmili Navaljni isprve nisu htjele reći gdje se njegovo tijelo nalazi.

Ruski istražitelji nisu reagirali na tvrdnje majke Alekseja Navaljnog.