rat u siriji

Ruski avioni nakon 24 dana ponovo bombardovali Idlib

idlib

Prema podacima posmatračke kuće sirijske opozicije, ruski avioni rano jutros su izveli pet napada na selo Ballise, na jugoistoku Idliba

Ruska vojska, koja u Siriji podržava snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, nakon pauze od 24 dana ponovo je napala naseljena područja u okolini Idliba, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima posmatračke kuće sirijske opozicije, ruski avioni rano jutros su izveli pet napada na selo Ballise, na jugoistoku Idliba.
Ruski avioni su posljednji put napade na Idlib izveli 11. septembra ove godine, a tada su bombardovana sela Dahir i Kefer Mares, sjeverozapadno od grada.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je za Idlib proglašena zona deeskalacije za zivile. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.
Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Ured za koordinaciju koji prati proces migracija u Siriji saopćio je da je od sredine septembra prošle godine do sada u Idlibu ubijeno više od 1.300, a raseljeno 1.042.000 civila.