Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski bombarderi u Siriju polijeću iz “neprijateljske” baze?!

bombarder332

Turska sugestija da bi mogla otvoriti svoju zračnu bazu Incirlik za Rusiju u zajedničkoj borbi protiv Islamske države s Moskvom “ozbiljna je izjava”, saopćio je Kremlj u ponedjeljak, iako je priznao da još nije imao kontakata s Ankarom o toj temi.

– Ne znam da li je naša vojska već bila u kontaktu. Ovo je svakako veoma ozbiljna izjava koja tek treba da se analizira s vojne i političke tačke gledišta – izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na telekonferenciji za novinare.

Peskov je također kazao da je prošlosedmični napad na istanbulski aerodrom pokazao da je “ključno” za Tursku i Rusiju da održe razmjenu informacija o teroristima i da zajednički reaguju na terorističku prijetnju, prenosi Reuters.

Turska je predložila Moskvi saradnju u borbi protiv Islamske države (IS) u Siriji i u tu bi svrhu mogla svoju zračnu bazu u Incirliku otvoriti Rusiji s kojom je prošle sedmice obnovila veze nakon lanjskih napetosti izazvanih rušenjem ruskog aviona.

Moskva je prošle sedmice obećala obnoviti veze s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je izrazio žaljenje zbog pogibije ruskog pilota u avionu kojeg ga je turska vojska srušila blizu sirijske granice. Moskva je zbog toga lani prekinula sve ekonomske veze s Turskom i zabranila ruskim turistima odlazak u turska ljetovališta.

“Surađivat ćemo sa svakim da bismo porazili Daesh”, rekao je turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu koristeći arapsku kraticu za Islamsku državu.

“Mislimo otvoriti zračnu bazu Incirlik svima onima koji se žele pridružiti borbi protiv Daesha”, rekao je Cavusoglu i objasnio da je IS zajednički neprijatelj te zapitao “zbog čega onda ne sarađivati s Rusijom?”.

Turska i Rusija na suprotstavljenim su stranama u Siriji jer Rusija podržava sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a Turska kao i zapadne zemlje traži njegov odlazak s vlasti.

Turski partneri u NATO-u možda neće biti zadovoljni otvaranjem zračne baze Incirlik ruskoj avijaciji, piše Hina.

U bazi Incirlik su avioni Sjedinjenih Država, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Saudijske Arabije i Katara koji sudjeluju u zračnim napadima na IS.