Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski i sirijski avioni nastavljaju zračne napade na Alep

sirija-djeca-1

Ruski i avioni sirijskog režima izvršili su u toku noći nekoliko desetaka razornih zračnih napada na Alep, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

-Zračni napadi, vrlo intenzivni, su gađali nekoliko četvrti u istočnom Alepu u zoru – rekao je jutros novinskoj agenciji AFP Rami Abdel Rahman, direktor OSDH-a.

Ovi udari se nastavljaju već treću sedmicu zaredom od početka opsežne ofanzive sirijske vojske da bi osvojila pobunjenički dio drugog grada po veličini u zemlji.

-Zračni napadi pokazuju rusku odluku o zauzimanji istočnog Alepa po bilo koju cijenu – rekao je Abdel Rahmane.

Rusija je jučer rekla da je spremna da osigura pobunjenicima povlačenje u punoj sigurnosti iz Alepa, dok počinju rusko-američki pregovori o Siriji.

Međutim, prema političarima, ovaj prijedlog je manevar da bi se olakšao diplomatski pritisak .

-Nema promjena u ruskoj strategiji, cilj ostaje uništavanje prisustva pobunjenika u Alepu – ocjenjuje Thomas Pierret, stručnjak za sirijsko pitanje.

U pobunjeničkom dijelu, gdje živi 250.000 stanovnika. Više od 370 osoba, uglavnom civila, od kojih 68-oro djece, poginulo je od 22. septembra u zračnim i artiljerijskim bombardovanjima, navodi Opservatorij.

Sjedinjene Američke Države i Rusija, koje su otkazale prije nekoliko dana razgovor o Siriji, najavili su dva međunarodna sastanka s velikim arapskim i evropskim silama: prvi je sutra u Lozani, drugi u nedjelju u Londonu.

Od marta 2011. godine u Siriji je poginulo više od 300.000 ljudi. Više od 13,5 miliona Sirijaca, od kojih šest miliona djece, trebaju humanitarnu pomoć, prema podacima UN-a.