Izgradnja 133 stana za trajno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba

BiH

fna_34626

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka su danas u Sarajevu s načelnicima i gradonačelnicima šest općina i gradova u Federaciji BiH i izabranim izvođačima potpisali ugovore o izgradnji stambenih zgrada u vrijednosti 5.655.692 KM.

Potpisivanjem ugovora počinje izgradnja 133 stana za trajno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba u šest višestambenih objekata u gradovima Zenica (62 stana) i Tuzla (20), te općinama: Bosanski Petrovac (20), Olovo (16), Foča u FBiH (devet) i Pale-Prača (šest stanova).

Izgradnja stanova finansira se iz multidonatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa s prevlađujućim učešćem IPA sredstava, a koja je osigurala Evropska unija.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je kazala da počinju s trećim potprojektom u okviru Državnog programa stambenog zbrinjavanja za izbjegle i raseljene osobe.

Po njenim riječima, ovaj potprojekt je vrijedan 28,8 miliona KM i prvi put u BiH, nakon dosadašnja dva potprojekta, počinju s izgradnjom zgrada. Do sada je bila obnova povratničkih individualnih stambenih objekata.

Trećim potprojektom je predviđena izgradnja 20 zgrada sa 438 stanova u 19 lokalnih zajednica, od kojih 178 stanova u devet gradova i općina u FBiH. Osam stanova će se graditi u Brčko Distriktu BiH, a 252 stana u devet gradova i općina u RS-u.

Ministrica Borovac je kazala da danas potpisuju prvu tranšu sredstava od oko šest miliona KM za šest općina koje su osigurale kompletnu infrastrukturu. Bit će izgrađena 133 stana u koja će se useliti oko 2.000 povratnika. Izgradnja će trajati od 10 do 15 mjeseci.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić je kazao da će putem ovog potprojekta u Federaciji BiH biti izgrađeno 178 stanova u devet općina.

– Danas potpisujemo ugovore za izgradnju 133 stambene jedinice u zgradama socijalnog stanovanja i to u Zenici 62 stana, Tuzli 20, Olovu 16, Bosanskom Petrovcu 20, Foča u FBiH devet i Pale-Prača šest stanova – naveo je ministar Ramić.

Dodao je da su ugovoreni radovi za 18 stanova u općini Ilidža, a u općini Jajce sedam stanova. U Goraždu je ugovoreno već 20 stanova i u završnoj je fazi izrada glavnih projekata.

– Dodatno su osigurana sredstva za izgradnju još 34 stana u gradu Tuzla – kazao je ministar Ramić, napominjući da ukupna vrijednost ugovora koji se danas potpisuju za navedene općine iznosi 5.655.000 KM, bez učešće općina.

Istaknuo je da su općine bile u obavezi da osiguraju građevinsko zemljište i potrebnu dokumentaciju za gradnju. Naveo je da bi radovi trebali početi u narednih desetak dana.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je ocijenio da je ovo dobar projekt kojim se ponovo stvara fond društvenih, odnosno socijalnih stanova.

Napomenuo je da se u gradu Tuzla radi o 20 stanova, ističući da su pripremili lokacije i projekte za još 30, „ pa je ukupno ovakvih 50“.

– Isto tako, iz međunarodnih sredstava očekujemo još nekih 150, dakle ukupno 200 stanova. Tome se nadamo u naredne dvije godine – kazao je gradonačelnik Tuzle.

Načelnik Općine Olovo Džemal Memagić je kazao da su ušli u projekt sa 16 stanova.

– Vrijednost projekta je oko milion KM. Mi smo obezbijedili zemljište, a obezbijeđen je i projekt. Nadamo se brzom početku radova – naveo je.