Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U RS-u ne znaju broj povratnika, u statusu raseljenih 59.765 osoba

BiH

kolektivni-centar-mihatovici

U Republici Srpskoj trenutno boravi 59.765 osoba u 19.211 porodica s priznatim statusom raseljenih, dok u resornom ministarstvu ne znaju tačan broj povratnika u taj bh. entitet.

Tvrde da je broj osoba s priznatim raseljeničkim statusom gotovo pet puta manji u odnosu na 2000. godinu.

-Rezultat rada na ostvarenju prava raseljenih osoba i povratnika u posljednjih petnaest godina je (re)integracija 213.406 raseljenih osob – tvrdi se u informaciji Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih i povratnika, koju će na narednoj sjednici razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a.

Rješavanje preostalih slučajeva otežava, kako se precizira, izuzetno nepovoljan socio-ekonomski položaj ove populacije.

-Usljed toga, upućeni su na pomoć i brigu nadležnih institucija, a prije svega Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS – stoji u informaciji.

Sve porodice koje i danas imaju status raseljenih nisu u istom položaju, a u resornom ministarstvu tvrde da su uglavnom zadržale taj status jer još nisu obnovili svoju imovinu u ranijem mjestu prebivališta, ili nisu legalizovali imovinu u sadašnjem mjestu boravišta, i taj proces je u toku.

Međutim, stvarni broj povratnika u RS-u, kako navode iz resornog ministarstva, tačno se ne zna i ne može se mjeriti formalnim prijavama ili vraćenim objektima.

-U Republici Srpskoj je predratnim vlasnicima vraćeno 94.228 stambenih jedinica uslovnih za stanovanje. Obnovljeno je i sanirano preko 72.000 stambenih jedinica. Prema ovim parametrima moglo se u RS-u vratiti preko 166.228 porodica, odnosno oko 665.000 osoba – navodi se u informaciji.

Naglašavaju da trenutno niko nema pouzdane podatke o stvarnom broju povratnika unutar BiH.

Iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS ističu da od 2006. godine u kontinuitetu pomažu projekte održivog povratka, u okviru raspoloživih budžetskih sredstava na godišnjim nivoima, a daju doprinos i u obnovi vjerskih i kulturnih objekata, što je, ocjenjuju, snažna poruka potencijalnim povratnicima da se mogu bezbjedno i dostojanstveno vratiti na svoja ognjišta.

A ono što je karekteristično za sve povratnike, ma gdje da se nalaze, jeste socio-ekonomski položaj izazvan lošom materijalnom situacijom i zdravstvenim problemima koji su izraženi kod 80 posto povratnika, što je i razumljivo s obzirom na stanje zaposlenosti i starosnu dob povratničke populacije.

U informaciji se navodi da se do unazad dvije godine nisu susretali s obavezom prihvata bh. državljana koji se po sporazumu o readmisiji vraćaju u zemlju porijekla.