Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trenutno u Njemačkoj

Ruski opozicionar Navalny se 17. januara vraća u zemlju

Alexei Navalny

Glasnogovornik Kremlja Dmitriy Peskov je 15. septembra 2020. godine izjavio da se Navalny “slobodno” može vratiti u Rusiju

Ruski opozicioni lider Alexey Navalny je izjavio da će se 17. januara vratiti iz Njemačke u svoju zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Navalny je u objavi na društvenim mrežama napomenuo da je nakon trovanja poslan na liječenje u Berlin.

“17. januara se vraćam kući”, istakao je Navalny koji je kazao da je uvijek želio da se vrati u Rusiju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitriy Peskov je 15. septembra 2020. godine izjavio da se Navalny “slobodno” može vratiti u Rusiju.

Navalnyju, glasnom kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozlilo je 20. augusta na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk, a Navalny je prebačen u bolnicu, gdje je proveo dva dana prije nego što je poslan na liječenje u Berlin. Navalny je tvrdio da se otrovao nečim što je pomiješano s čajem.

Navalny je 22. augusta hitno prebačen u bolnicu Charite, u Berlinu.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert 2. septembra je kazao kako je Navalny otrovan hemijskim agensom iz grupe novičoka. Seibert je i 14. septembra rekao da su dvije nezavisne laboratorije u Švedskoj i Francuskoj potvrdile da je Navalny otrovan. Rusija uporno negira tvrdnje o trovanju.

Bolnica Charite je 7. septembra saopćila kako se Navalny oporavlja i da više nije u komi. Njegov tim je ranije tvrdio kako je otrov pronađen i na flaši s vodom iz hotelske sobe u Tomsku, u kojoj je boravio. Navalny je iz bolnice u Berlinu otpušten 23. septembra.